Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По-високи пенсии за военноинвалиди поискаха от Съюза на военноинвалидите

[post-views]
По-високи пенсии за военноинвалиди поискаха от Съюза на военноинвалидите

По-високи пенсии за военноинвалиди поискаха от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите за догодина. Желанието си от съюза ще изразят и с писма до институциите, каза председателят на организацията Петър Велчев.

„Ако не могат да променят основата на социалната пенсия с, примерно, линията на бедността, която е 503 лева, поне да увеличат с един малко по-значителен размер размера на социалната пенсия за старост, за да се увеличат пенсиите на военноинвалидите, от една страна, а и на тези хора, които също са хора с увреждания“.

От Съюза на военноинвалидите поискаха и по-голяма месечна помощ за телефонни услуги. Според Петър Велчев проблемът произлиза от нередактиран текст в закона.

В момента военноинвалидите с 50 и над 50 на сто загубена работоспособност имат право на месечна целева помощ за телефонни услуги в размер 20 на сто от гарантирания минимален доход. Но според Велчев помощта трябва да се изчислява спрямо линията на бедност. Петър Той каза, че здравното министерство трябва да уреди процедурата по издаване на ТЕЛК решения, за да може военноинвалидите да ползват правата си по Закона за военноинвалидите.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани