Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проект на държавния бюджет за 2023 г.: 1,88 на сто от БВП са разходите за отбрана

[post-views]
КОНКУРС

Осигурени са средства за одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти.

Планираните разходите за отбрана в публикувания проект на държавен бюджет възлизат в общ размер на 1,88 на сто  от БВП за 2023 г. Според Националния план за повишаване на  разходите за отбрана на 2 на сто от БВП до 2024 г., те трябваше да са 1, 85 процента.  За бюджета на МО са заделени 2, 382 167 млрд. лв.

Съгласно класификацията на НАТО, са включени и разходите за  пенсии за пенсионираните военнослужещи, намалени с отчисленията за  военнослужещите към пенсионните фондове, на военните съдилища и военни  прокуратури, за издръжка на Постоянната делегация на Република България в  НАТО, вноската на Република България към гражданския бюджет на НАТО и към  Европейския механизъм за подкрепа на мира, изплащани от бюджета на Министерството  на външните работи и вноската на Република България към фонда на НАТО за  иновации, изплащана от бюджета на Министерството на иновациите и растежа .

Осигурени са средства за поддържане и развитие  на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната  отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание  инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия. Става дума за   придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, нов тип боен  самолет – II-ри етап, включително и за съпътстващи разходи по двата етапа (MIDS  терминали, транспорт, ДДС и мита) и основна бойна техника за изграждане на  батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително са  предвидени средства за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка, както  и за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и  техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура.

За изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на  въоръжените сили на Република България до 2032 г. и  Плана за развитие на въоръжените сили на Република България до  2026 г. са предвидени средства  в размер на 63  млн. лв., в т.ч. 33 млн. лв. за поетапно попълване на вакантните  длъжности (1 000 военнослужещи), с цел намаляване на некомплекта на въоръжените  сили и 30 млн. лв. за обезщетения на военнослужещи при освобождаване от военна  служба.

Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската  длъжност на военнослужещите остава 380 лв. Тя не е променяна от 2009 г. насам.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани