Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румен Радев удостои с Почетен знак на президента спортистите Таню Киряков, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев и Станка Златева

[post-views]
Президентът поздрави мюсюлманската общност по случай Рамазан Байрам

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента олимпийските и световни шампиони Таню Киряков, Румяна Нейкова, Йордан Йовчев и Станка Златева по случай навършването на кръгли годишнини. Поради служебни ангажименти Таню Киряков и Станка Златева нямаха възможност да получат Почетния знак на президента лично. От тяхно име отличията взеха Мирослав Димитров – член на управителния съвет на ОСК „Левски“ и Христо Маринов – президент на Българската федерация по борба.

„Огромно удоволствие и чест е да поздравя с техните годишнини нашите олимпийски и световни шампиони. Хората с големи сърца, които в продължение на години ни даряваха с невероятни емоции, караха ни да се чувстваме горди, че сме българи. Вдъхваха ни вяра, че България не само може да мери сила с големите, но и да побеждава. Бяха еталон на професионализъм, несломима воля и родолюбие, вдъхновили не едно поколение и обединяваха обществото със своите постижения“, каза Румен Радев в словото си.

В рамките на събитието държавният глава удостои с плакет „Млад спортист“ учениците, постигнали най-добри резултати на проведения през изминалата учебна година „Президентски тест“, част от инициативата „Спортувай с президента“.

Плакет „Доброволец на годината“ беше връчен на Младежки парламент – Ямбол за доброволческите усилия, допринесли за провеждането на спортните състезания от „Президентския тест“. За  осигуряване на най-добри условия за масов спорт, развитие на младите таланти и популяризиране на инициативата държавният глава удостои с плакет „Община на годината“ Община Ямбол.

Президентът изрази надежда, че сред наградените младежи са бъдещите шампиони на България и посочи, че днес имат възможност да застанат до световни величия в спорта. Според Румен Радев спортът прави младите хора по-устойчиви, по-силни, по-устремени, по-сплотени и подготвени за бъдещите предизвикателства пред България. Наш дълг е да продължим да създаваме още по-добри условия да разгръщат своя талант и да растат като достойни граждани на родината, каза още държавният глава.

„Бяха отбелязани една част от юбилярите, това е важно, но по-важното е, че президентът се включва в подкрепа на всяка една инициатива, която засяга масов и елитен спорт. Това за мен е много по-важно – личният пример“, каза пред журналисти Йордан Йовчев.

Злато на олимпиадата в Сеул през 1988 г. на 10 метра въздушен пистолет и злато на олимпиадата в Сидни през 2000 г. на 50 метра пистолет са двата върха в кариерата на стрелеца Таню Киряков, който през март навърши 60 години.

Върхът в състезателната кариера на Нейкова състезателка по гребане, е титлата от Пекин през 2008 година при петото ѝ участие на Олимпиада и така събира пълен комплект медали от летни игри – златен от Пекин, сребърен от Сидни и бронз от Атина. През април тя навърши 50 години.

Иордан Йовчев, състезател по спортна гимнастика,  е олимпийски вицешампион, носител на четири медала от олимпийски игри (сребро от Атина 2004 на халки, бронз на земя от Атина`2004, бронзови отличия на земя и халки от Сидни’2000), четирикратен световен шампион и трикратен световен вицешампион. През февруари навърши 50 години.

Станка Златева е първата състезателка по борба от България, участвала на олимпийски игри. Носителка на два сребърни медала от Олимпийските игри през 2008 г. в Пекин, Китай, и през 2012 г. в Лондон, Великобритания. Петкратна световна шампионка. През март навърши 40 години.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Антоанета Илиева

Най-ново

Единична публикация

Избрани