Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

1,88 на сто от БВП ще са разходите за отбрана

[post-views]
Министерството на отбраната дава до 600 лв. за успешен преход в цивилната сфера

Осигурени са средства за одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти

Планираните разходи за отбрана в публикувания проект на държавен бюджет възлизат на 1,88 на сто от БВП за 2023 г. Според Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП до 2024 г. те трябваше да са 1,85 процента. За бюджета на МО са заделени 2, 382 167 млрд. лв.

Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия. Става дума за придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, нов тип боен самолет – II етап, включително, и за съпътстващи разходи по двата етапа (MIDS терминали, транспорт, ДДС и мита) и основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително са предвидени средства за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка, както и за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и техника, както и за ремонт и изграждане на инфраструктура.

За изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на България до 2032 г. и Плана за развитие на Въоръжените сили на България до 2026 г. са предвидени средства в размер на 63 млн. лв., в т.ч. 33 млн. лв. за поетапно попълване на вакантните длъжности (1000 военнослужещи) с цел намаляване на некомплекта на въоръжените сили и 30 млн. лв. за обезщетения на военнослужещи при освобождаване от военна служба.

Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите остава 380 лв. Тя не е променяна от 2009 г. насам.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани