Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наши гвардейци на гроба и на Св. Кирил

[post-views]
Наши гвардейци на гроба и на Св. Кирил

Български военнослужещи посетиха Папската швейцарска гвардия.

Командирът на Националната гвардейска част полковник Кънчо Иванов и военнослужещи от Националната гвардейска част (НГЧ) участваха в среща за обмяна на опит между Националната гвардейска част, Папската швейцарска гвардия и представители на Сдружение „Младежки гвардейски отряди“ във Ватикана. Деветимата участници от гвардията – един старшина, двама старши сержанти, един сержант, трима ефрейтори и двама редници са високомотивирани военнослужещи с отлична строева подготовка, някои от които с дългогодишен опит, а други – отскоро  на служба в гвардията.

Участието на българските гвардейци бе по специална покана на Папската швейцарска гвардия. Посещението бе осъществено със съдействието на Посолството на Република България при Светия престол и Сдружение „Младежки гвардейски отряди“.

На срещата присъства и посланикът на Швейцария при Светия престол Н.Пр. Денис Кнобел, който е бил посланик в Бългaрия от 2014 до 2018. Делегацията бе придружена от посланика на България при Светия престол Н. Пр Богдан Паташев.

Поводът за срещата бе обмяна на опит в службата на двете гвардейски части. Полковник Кристиян Граф – командир на Папската швейцарска гвардия, посрещна българската делегация в района на военния корпус. По-късно представители на швейцарската гвардия, структура с над 500-годишна история, запознаха гостите с ежедневната си дейност, с особеностите в службата на папата и църквата, както и със способи за охрана от миналото и съвремието.

Полковник Граф изтъкна важността от личното достойнство на всеки гвардеец, за което допринасят допълнително и специалната униформа, както и отговорността на гвардейската служба. Командирът сподели, че в съвременните сравнително благоприятни икономически условия е много трудно за младите хора да се посветят на служба в гвардейската част.

Полковник Кънчо Иванов от своя страна подчерта значимостта на българската гвардия, създадена преди 144 години в опазването на идеалите, предадени от предците, съчетана с отговорност в служба на Родината и на хората. Преди сбогуването полковник Граф подчерта важността от приемственост в съхранението и службата на най-съкровените и възвишените идеали. Бяха разменени плакети на Националната гвардейска част и Папската швейцарска гвардия.

По-късно българските гвардейци участваха в специална церемония по поднасяне на венци и цветя пред българската плоча в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където папа Адриан II благославя през IX век просветителското дело на Св. св. Кирил и Методий.

Преди отпътуването си българските военнослужещи тържествено положиха венец пред гроба на Св. Константин Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“.

Капитанът на пазарджишкия Младежки гвардейски отряд Наско Бостанджийски заедно с капитаните на останалите български ученически отряди съвместно с гвардейци от Националната гвардейска част посетиха Рим, ватиканските музеи, Сикстинската капела и феноменалната базилика Свети Петър”. Това съобщи ръководителят на пазарджишкото формирование Таня Димитрова. Тя изрази благодарности към българския посланик в Рим за възможността, както и на сдружение Младежки гвардейски отряди”.

Групата е посетила Ур-банския колеж, папската гвардия и музеите, свързани с тях. Проведени са демонстрации между българските и швейцарските гвардейци.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани