Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Тодор Тагарев: Работата на военните аташета е от изключително значение за реализиране на външнополитическите приоритети на страната

[post-views]
Министър Тодор Тагарев: Работата на военните аташета е от изключително значение за реализиране на външнополитическите приоритети на страната

„Ценя дейността на всички ръководители на службите на военния аташе, с която допринасяте в значителна степен за реализирането на отбранителната политика на нашата страна и за развитието на двустранните връзки в рамките на военното сътрудничество.“ С тези думи министърът на отбраната Тодор Тагарев се обърна към участниците в конференцията с ръководителите на службите на военния аташе към задграничните представителства на Република България, която се провежда днес, 3 юли, в София. Той подчерта, че работата на военните аташета има съществено място за реализиране на външнополитическите приоритети на страната както в двустранните контакти, така и в многостранното дипломатическо общуване.

Министърът изрази високата си оценка за служба „Военно разузнаване“. „Вие успешно се справяте с добиването и предоставянето на актуална информация на държавното и военното ръководство с оглед на динамичната стратегическа среда и военнополитическата обстановка в региона и света, генерираща рискове и заплахи за сигурността на страната“, каза министър Тагарев.

В своето обръщение министър-председателят академик Николай Денков подчерта, че е доволен от старта на сътрудничеството със служба „Военно разузнаване“. „Вие сте военните дипломати, които ни помагате да взимаме правилните решения и внушавате това доверие, от което имаме нужда“, каза още премиерът и благодари на политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната за общите споделени разбирания.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов запозна военните аташета с основните предизвикателства, произтичащи от динамиката по отношение на колективното възпиране и отбрана, която генерира още по-високи изисквания както към съюзните, така и към националните сили за отбрана. „Въоръжените сили на Република България трябва да отговорят на качествено нови изисквания по отношение на готовност за използване, модернизация и технологичен напредък, оперативна съвместимост, всестранна осигуреност и ниво на подготовка, което е насочено към усъвършенстване на отбранителните способности“, подчерта той. Адмирал Ефтимов отбеляза също, че географската локация на страната ни поставя допълнителни предизвикателства, свързани с предоставянето на поддръжка от страната домакин за съюзните сили при тяхното развръщане на или при преминаването през територията на страната.

В работата на конференцията участват 28 генерали и офицери от задграничните представителства на България, като 22-ма от тях понастоящем изпълняват функционалните си задължения на ръководители на службите на военния аташе, а останалите 6-ма са в процес на подготовка, след като има решение и предстои да заминат в дългосрочна задгранична командировка като военни аташета. Целта на конференцията е аташетата по отбрана и военните аташета да се запознаят с приоритетите във външната политика на страната, включително по въпросите на държавната политика в областта на сигурността и отбраната.

В словото си директорът на служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев акцентира върху значението на службите на военния аташе към задграничните представителства на Република България като важен елемент от системата за ранно предупреждение. „Основните усилия в тяхната дейност са насочени към разширяване и задълбочаване на сътрудничеството със стратегическите съюзници на Република България и страните партньори за реализиране на двустранните договори, споразумения, планове и програми. Приоритетно място заемат и ангажиментите, произтичащи от членството на страната в НАТО и ЕС“, подчерта бригаден генерал Венев.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани