Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с посланика на Кралство Дания Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен

[post-views]
Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов се срещна с посланика на Кралство Дания Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен

Заместник-министър Атанас Запрянов приветства с „добре дошъл“ от името на министъра на отбраната посланика на Кралство Дания Н. Пр. Йес Брогорд Нилсен, с когото обсъдиха сътрудничеството в областта на отбраната.

От своя страна посланик Нилсен поздрави заместник-министър Запрянов по повод избирането на редовно правителство в България, както и за твърдата евроатлантическа линия и за ясно изразената позиция на подкрепа и солидарност с Украйна.

Бяха обсъдени позициите на двете държави за Срещата на върха на НАТО във Вилнюс и по-конкретно въпросите, свързани с по-нататъшното укрепване на потенциала за възпиране и отбрана на НАТО, както и обновеният ангажимент за инвестиции в отбраната, при който инвестирането на 2 % от БВП в отбраната ще се утвърди като минимален праг. Заместник-министър Запрянов потвърди, че България ще продължи да увеличава разходите си за отбрана в реални размери и като процент от БВП, достигайки 2% през следващата година.

На срещата бяха представени и приоритетните области за планиране на отбраната и развитие на българските въоръжени сили, сред които изграждане и развитие на адекватни на средата на сигурност отбранителни способности, грижа за хората в отбраната, участие на страната като съюзник и активен член на НАТО и Европейския съюз, и изграждане на национална устойчивост.

Заместник-министър Запрянов подчерта също така значението на предложената за одобрение от Народното събрание в навечерието на Срещата на върха във Вилнюс Декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, която цели да даде ясен сигнал за подкрепа към украинския народ и държава.

В срещата взеха участие и съветникът Радостин Илиев, и.д. директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ полковник Любомир Монов, както и сътрудникът по икономическите и политическите въпроси Ема Крафт.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани