Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Осем китайски самолета са пресекли средата на Тайванския проток, съобщи Тайпе

[post-views]
Китай съобщи, че е симулирал удар по Тайван на втория ден от военните учения около острова

Осем китайски самолета пресякоха тази сутрин линията, разделяща на две Тайванския проток, съобщи тайванското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

През последните години Тайван, който Китай смята за своя територия, е изправен пред почти ежедневни полети на китайски военни самолети, често в югозападната част на зоната за идентификация на въздушната отбрана на острова.

Общо 24 китайски военни самолета, включително изтребители и бомбардировачи, са били забелязани близо до Тайван във вторник сутринта от около 8 ч. (0 часа по Гринуич), съобщи министерството на отбраната, като добави, че четири китайски военни кораба също са се присъединили към „съвместен патрул за бойна готовност“. Тайвански самолети и кораби са били мобилизирани,а ракетните системи са наблюдавали китайските сили, заяви министерството, използвайки стандартна формулировка за отговора си. То добави, че поддържането на безопасността и стабилността е съвместна отговорност на всички страни в региона.

„Всяко провокативно поведение не е добро за регионалната безопасност“, подчерта министерството на самоуправляващия се остров.

Китай никога не се е отказвал от възможността за използване на сила, за да постави Тайван под свой контрол. През април силите на Пекин организираха учения около острова в знак на недоволство от срещата на президентката Цай Ингвен с председателя на Камарата на представителите на САЩ. Тайванското правителство отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и обещава да се защитава, ако силите на КНР атакуват острова.

Основният кандидат за президент на Тайван от опозицията обеща да отмени удължаването на задължителната военна служба от 4 месеца на 1 година, което се очакваше да влезе в сила през януари, като заяви, че ще намали напрежението с Китай и това ще направи службата ненужна.

Отношенията на демократично управлявания остров с Пекин са централен въпрос в навечерието на президентските избори на 13 януари следващата година, тъй като през последните години нараснаха опасенията от възможно китайско нападение срещу острова.

Хоу Ю-и, кандидат на основната опозиционна партия Гоминдан (Националистическа партия), заяви, че Демократичната прогресивна партия на Цай е предизвикала „опасност от война“, но той ще работи за осигуряване на мир. „След като бъда избран за президент, ще работя усилено, за да гарантирам стабилността и мира в пролива. След това ще възобновя четиримесечната служба“, заяви Хоу в интервю късно снощи. „Стабилността в пролива ще реши въпроса за нашата военна служба и затова ще работя усилено за осигуряването ѝ“, добави той. Неговата партия традиционно подкрепя тесните връзки с Китай, докато Цай разгневи Пекин, като отхвърли позицията му, че двете страни са част от единен Китай.

Хоу се състезава с Уилям Лай от ДПП, който сега е вицепрезидент и води в социологическите проучвания.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани