Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лондон: Украйна завзе за седмици повече територия, отколкото Русия – за година

[post-views]
Обединеното кралство наложи санкции на високопоставени руски военни

Украйна обяви промяна в стратегията за контраофанзивата си. Това стана със съобщение от секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов. По думите му украинските военни ще работят повече за изтощаването на руската армия, а не толкова за настъпление.

„Задача номер едно е максимално унищожаване на жива сила, техники, горивни складове, боеприпаси, командни пунктове, артилерия и сила на противовъздушната отбрана на руската армия“, написа Данилов в „Туитър“.

„Последните дни са особено плодотворни. В момента войната на унищожени е равна на война за километри. Колкото повече е унищожено, толкова повече е освободено. Колкото по-ефективно е първото, толкова и второто. действаме спокойно, стъпка по стъпка.“

Защо точно сега

Това става месец след началото на контраофанзива, за която някои наблюдатели смятат, че върви твърде бавно и не оправдава очакванията. Киев предупреждава, че тя не бива да се възприема като „холивудски филм“; вчера за това призова и представител на Военния комитет на НАТО.

Последният западен представител, индиректно настоял за търпение, във вторник вечерта, бе командващият британските въоръжени сили адмирал Тони Радакин. Според него „пълната контраофанзива още не се е случила“, а стратегията на Киев цели да „умори, разкъса и порази“ руските сили, за да пропука руските отбранителни линии.

Напредъкът на Украйна, според Радакин, е ограничен, но и руските отбранителни линии са трудни за преодоляване. Същевременно „дори през последните няколко седмици“ Украйна е завзела повече територия, отколкото Русия през последната година“. Силите на Москва според него са дотолкова отслабени, че не могат сами да реагират със своя контраатака.

„Очакваме Украйна да привлече част от наличните сили от втори ешелон. По наша оценка Русшя вероятно е наситила зоната на безопасност. Тя има много ефективни отбранителни линии. Плътността на минните полета, които трябва да преодолява Украйна, вероятно е по-голяма от очакваното.“ Освен това, продължава той, Украйна намя прикритие по въздух, нито е получила цялата желана техника.

Удар посред бял ден

Междувременно областната администрация на Харковска област съобщи за обстрел на град Первомайски, при който са ранени десетки (по-късно управителят ѝ Олег Синехубов заяви, че пострадалите са 43-ма).

От тях 12 са деца. Някои от пострадалите са със средно тежки наранявания. Атаката е станала към 13:35 ч. местно и българско време – посред бял ден – а прокуратурата смята, че е осъществена с ракети „Искандер“.

Според бивш командир на батальона „Азов“ ударът е нанесен, докато хора се събирали за погребението на украински боец на име Олег Фадеенко. Агенция „Ройтерс“ пише за излъчени от украинска телевизия кадри, на които се виждат около стотина души, събрали се за погребението: някои в униформа, някои – цивилно облечени. За същото събитие говори и обществената медия „Суспилне“.

Атаката последва ново нападение с дронове срещу Москва, което според някои наблюдатели може да е отговор на друга атака на Русия по Украйна – срещу Сумска област, също на североизток.

Източник: dnevnik.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани