Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вие ме аплодирате, искам да аплодирате себе си за всичко, което направихте за нашите хора, заяви Володимир Зеленски

[post-views]
Вие ме аплодирате, искам да аплодирате себе си за всичко, което направихте за нашите хора, заяви Володимир Зеленски

Повече от 140 хиляди души са получили защита в България. Вие ме аплодирате, искам да аплодирате себе си за всичко, което направихте за нашите хора.  Това заяви президентът на Украйна Володомир Зеленски в Националния исторически музей на дискусия, организирана от премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел.

Ние се стараем нашите хора да могат да се върнат вкъщи, в домовете си в Украйна и тя да стане безопасна, каза Зеленски. Това е много необходимо и усещаме, че може да стане възможно, добави той. Всичко зависи от мощността на тази важна подкрепа, която използваме за отбрана, посочи украинският президент.

Зеленски заяви, че украинците трябва да усещат, че светът вижда през каква болка минават. Той определи като абсурдно твърдението, че помощта за Украйна с оръжие ще удължи войната и няма да позволи да се постигне сигурност. „Това са абсурдни твърдения и трябва да бъдат опровергавани“, коментира Зеленски. Според него всяко игнориране на действителността, пречи войната да приключи. Той напомни, че украинската армия успя съществено да намали мащаба на тази война, благодарение на оръжието, което получава. Близо 1900 градове и села са вече освободени от нашите военни, но ни предстои да изминем труден път за освобождаване на цялата територия на Украйна, каза президентът.

Той подчерта, че цялата най-боеспособна част на руската армия беше ангажирана в Украйна. Путин вече изживява унижение и има нужда от оръжие за продължаване на терора над Украйна. Видя се, че Пригожин, ако реши, може да влезе в Кремъл, коментира украинският държавен глава. Той отбеляза, че руските войници нямат мотивация да се бият за един слаб и неадекватен ръководител. Получаваме помощ, муниции и оръжие, нашата победа придобива все по-отчетливи очертания, заяви Зеленски. Намалява се мащаба на войната в Украйна, защото ние изтласкваме руската армия, допълни Володимир Зеленски.

Той за пореден път днес благодари на България за подкрепата и помощта. „Благодарни сме на България, че вие сте на светлата страна на историята, особено в отбранителното сътрудничество и в сферата на евроотлантическата интеграция на Украйна“, каза украинският държавен глава. Според него обкръжението на руския диктатор се стеснява и той ще става все по-слаб. Сегашният руски режим е последният поробител в Европа. Той трябва да загуби, както на бойното поле, така и в политиката, за да спечелят всички европейци, заяви Зеленски. Той е на мнение, че съвременна Европа не може да си позволи разкоша на вътрешното разделение. Зеленски пожела на българското правителство да увеличава силата си и каза, че винаги се налага да се борим за бъдещето на народа си. Украйна ще ви подкрепя винаги и винаги ще ви бъдем благодарни, че ни помогнахте в нашата защита, заяви той.

Попитан защо е дошъл сега в България и по какви причини, украинският президент Зеленски отговори, че причината е дефицит – дефицит на оръжие и дефицит на време, заради което трябва да се действа много по-бързо. Той отбеляза, че днес е провел много важни разговори за енергетика и за енергийната сигурност. Държавният глава на Украйна изяви желание да бъдат осъществени с България съвместни проекти в различни сфери.

На въпрос за разговора си с президента Румен Радев Зеленски коментира, че българският държавен глава е изказал своето мнение относно подкрепата с оръжие. „Във всички други аспекти имахме единно разбиране. Що се отнася до аспекта за помощта по отношение на отбраната, имаме различни виждания“, каза Зеленски. По думите му Радев смята, че това би означавало ескалация, докато за Зеленски това означава защита. „Това е абсолютно различна философия“, заяви Зеленски и добави, че няма да критикува президента, тъй като гост уважава България. Радев не може да допусне да се намали въоръжението на българската армия и затова не подкрепи Украйна, каза Зеленски. Той добави, че му е отговорил открито, че ако Украйна падне, а Русия продължи напред, оръжието на България няма да стигне за нищо, дори да беше пет пъти повече.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани