Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Два руски кораба пристигнаха в Китай, за да се включат в съвместни учения на военноморските сили на двете страни

[post-views]
Руският Черноморски флот заяви, че щабът му в Севастопол е бил атакуван от безпилотен самолет с взривно устройство

Китай посрещна два руски кораба, които преди това преминаха покрай Тайван и Япония, предаде Ройтерс.

Очаква се плавателните съдове да се включат в съвместно учение на руския и китайския военноморски флот, с което да демонстрират трайното си военно сътрудничество.

Фрегатите „Громкий“ и „Совершенний“, които са част от базирания във Владивосток руски Тихоокеански флот, акостираха вчера на пристанището в Шанхай, съобщи китайската държавна телевизия.

В рамките на седемдневната си визита те ще отработят задачи, свързани с движението на формированията, комуникацията и спасяването по море.

Същите руски кораби в края на миналия месец преминаха край Тайван, припомня Ройтерс. По-късно те плаваха и край японските острови Окинава, където е разположена голяма американска военна база.

След като китайският президент Си Цзинпин се срещна са руския си колега Владимир Путин в Москва, двамата лидери разпространиха съвместно изявление с обвинения към Вашингтон, че подрива глобалната сигурност, и към НАТО, че се намесва в Азиатско-тихоокеанския регион. Тогава Китай и Русия си обещаха, че ще поддържат по-силни военни връзки, отбелязва Ройтерс.

В понеделник китайският министър на отбраната Ли Шанфу се срещна в Пекин с командаващия руските военноморски сили Николай Евменов.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани