Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Исках контранастъплението да започне по-рано, заяви Зеленски в интервю за Си Ен Ен

[post-views]
Зеленски: Русия отхвърли Великденското примирие!

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен, че е искал контранастъплението срещу руските сили да започне по-рано и че за тази цел е молел западните съюзници да ускорят доставката на оръжия, предаде Ройтерс.

„Исках контранастъплението да започне много по-рано, защото всички разбираха, че ако контранастъплението започне по-рано, то по-голяма част от територията ни ще бъде минирана“, каза украинският лидер, като поясни, че със забавянето е била дадена възможност на руските сили да поставят повече мини и да укрепят по-добре защитните си линии.

Според Зеленски трудности на бойното поле са забавили контранастъплението, което има за цел изтласкването на руските сили от териториите в Източна и Южна Украйна, които се намират под техен контрол.

В интервюто за Си Ен Ен Зеленски отново призова съюзниците си да дадат на Украйна по-усъвършенствани оръжия, като например изтребители Ф-16 и ракети с по-голям обсег. Освен това той благодари на Вашингтон и на европейските съюзници за подкрепата.

„Дори не става дума за украинско преимущество в небето, а просто за изравняване на силите с руснаците“, изтъкна Зеленски.

Миналата седмица украинският президент каза, че контранастъплението върви по-бавно от желаното, но подчерта, че украинските сили напредват по всички направления, припомня Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани