Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Последен полет: Успешен старт за ракета на ЕСА „Ариана-5“

[post-views]
САЩ ще изстрелят спътници за проследяване на заплахите от Русия и Китай

С успех завърши последния пуск за тежкото товарната космическа ракета на „Ариана-5, предадоха световните осведомителни агенции. По–рано през деня единствена ракета на Европейската космическа агенция изведе два сателита около ниска земна орбита, преди да бъде пенсионирана.

След десетилетия на служба в ЕСА ракети „Ариана-5“, отива в историята.

Последния пуск с тях беше проведен от космодрума „Куру“ в Френска Гвиана, с който бяха изведени два изкуствени спътника –единия на германската космическа агенция, а другия по заявка на френското министерство на отбраната.

Последният старт на ракета беше насрочен за 16 юни, но заради технически неизправности беше отложен за втората седмица на юли, посочва агенция „Ройтерс“.

С пенсионирането обаче на тежкотоварните ракети „Ариана -5“ ЕСА реално остава без надеждна системата за изпращането на тежки товари в земната. След агресия на Русия срещу Украйна агенция загуби и достъп до руските „Съюз“, а италианската „Вега-С“ беше приземена след пореден неуспех в края на декември.

Когато ЕСА ще има нова ракета не се знае, но според очакванията това може да стане чак следващата година, коментират експерти.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани