Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Володимир Зеленски в България: Каква е равносметката след историческата визита?

[post-views]
Володимир Зеленски в България: Каква е равносметката след историческата визита?

Коментар на проф. Румен Кънчев, Асен Генов и Владимир Миленски

Как ще продължи сътрудничеството между България и Украйна след историческата визита на украинския президент Володимир Зеленски у нас? Коментар по темата в студиото на „Здравей, България” направиха експертът по национална сигурност проф. Румен Кънчев, журналистът и водещ на „Контракоментар“ Асен Генов и Владимир Миленски, член на Атлантическия съвет на България.

„За мен има три ключови момента в това посещение. Първото е свързано с действията на кабинета. Макар и младо правителство – то показа, че има голям потенциал да работи за евроатлантическата интеграция. Проведе една великолепна среща с много достоен партньор. Външнополитическият аспект на срещата показа, че България с тези си действия се завръща достойно на сцената, където са нейните приятели от ЕС и съюзници от НАТО. Третият аспект е свързан с моето дълбоко огорчение от позицията на българския президент, който се държа абсолютно неадекватно по време на срещата. не знаеше какви са приоритетите на България. Взе позиция, различна от тази на кабинета, а по Конституция знаем, че той следва политиката, формирана от правителството”, заяви проф. Румен Кънчев.

Според Владимир Миленски най-важната новина от срещата също е завръщането на страната ни на „своето място”. „Можем да гледаме нашите партньори и изобщо света с вдигнато чело. Вече не сме Троянски кон, не сме слабата брънка в отбраната на НАТО. Вече сме такива, каквито винаги сме били и трябва да бъдем и застоят свърши”, посочи той.

Асен Генов коментира въпроса дали позициите на партиите в НС, които не са съгласни с позицията ни за подкрепа на Украйна с термин от бокса. „Когато треньорът види, че на ринга състезателят не се справя – той хвърля кърпа и това е знак към съдията да прекрати двубоя. Изразих с най-патриотични намерения точно тази загриженост към нашите момчета и момичета, които се кичат с термина „патриоти” – да хвърлят кърпата преди срещата със Зеленски. И пожънаха резултата. Очевидна е разликата в нивото на комуникацията на президента Зеленски и екипа му и на съветското „Информбюро” – президентът Радев и на всички под него. Това, което направи впечатление е, че от Радев и всичко надолу от него, говорят на езика на ТАСС . На практика това, което руската постсъветска съобщи за България е тяхното послание – Зеленски дойде в България. България се въвлича в конфликта”, категоричен е журналистът.

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани