Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Европейски нюзрум: НАТО обмисля членство на Украйна, която настоява да се присъедини

[post-views]
Европейски нюзрум: НАТО обмисля членство на Украйна, която настоява да се присъедини

Европейски нюзрум: НАТО обмисля членство на Украйна, която настоява да се присъедини
Президентът Володомир Зеленски говори в Одеса по случай Деня на въоръжените сили на Украйна. Снимка: Пресслужба на украинското президенство

Киев, подкрепен от съюзниците на НАТО в Източна Европа, поиска на срещата на върха на НАТО във Вилнюс следващата седмица да бъде поет ангажимент, че Украйна ще се присъедини към военния алианс, след като войната с Русия приключи, съобщи Европейският нюзрум – платформа за сътрудничество между 21 европейски новинарски агенции, сред които е и БТА.

Военният алианс все още обмисля подходящ отговор на исканията на Киев.

От месеци Украйна настоява да стане част от военния алианс. Но дали страната в крайна сметка ще се присъедини към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), зависи от западните ѝ партньори, заяви украинският лидер в ежедневното си видеообръщение в сряда.

Украинският президент Володимир Зеленски разговаря по телефона с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник, след като държавите членки на НАТО удължиха мандата на Столтенберг до 1 октомври 2024 година. Столтенберг е на този пост от 2014 г. насам. За последен път мандатът му беше удължен до септември 2023 г. през март 2022 г., малко след нахлуването на Русия в Украйна.

В момента тридесетте и една държави членки на НАТО се пазарят за точната формулировка на окончателното комюнике от срещата на върха относно потенциалното членство на Украйна. Лидерите на съюзниците ще се опитат да постигнат съгласие и по нова цел за разходите за отбрана.

Съвет НАТО-Украйна: възможен компромис?

Преди срещата на върха на НАТО източноевропейските държави настояват да се осигури ясен график за членството на Украйна, докато САЩ и Германия реагират с неохота, а Лондон е ангажиран с посредничество. Създаването на Съвета НАТО-Украйна се смята за компромис с цел укрепване на връзките с оглед на бъдещо членство в Северноатлантическия алианс.

Съветът ще позволи на Украйна да участва много по-тясно в работата на съюзниците от НАТО и да се включи в нейното развитие. Това би означавало първоначална политическа интеграция, съпътстваща многогодишния план за военна помощ, който има за цел да направи украинските въоръжени сили „напълно оперативно съвместими“ със силите на НАТО.

Първото обсъждане се състоя на неофициалната среща на министрите на външните работи на НАТО в Осло, където италианският външен министър Антонио Таяни подкрепи идеята за създаване на Съвет НАТО-Украйна. „Днес отбелязахме ангажимента на всички да продължим да подкрепяме Украйна с голяма сила и говорихме за евентуалното ѝ бъдещо членство в Северноатлантическия алианс“, каза той. „За Италия важна стъпка преди определянето на дата за членство е създаването на Съвет НАТО-Украйна, за да можем да засилим сътрудничеството и по този начин да накараме Украйна да се почувства част от една стратегия“, добави Таяни.

Неотдавна, по време на символично посещение в Киев на 1 юли – началния ден на шестмесечното председателство на Испания на ЕС – испанският президент Педро Санчес обеща подкрепата на Испания за Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“ и призова за създаването на Съвет НАТО-Украйна, за да се „засили политическото участие на Киев“ във военния алианс.

Санчес обяви изпращането на още бронирани машини и допълнителна финансова помощ за съживяване на украинската икономика, а двамата лидери подписаха съвместна декларация, в която Испания заяви, че подкрепя „укрепването на съюза на НАТО с Украйна“.

Испанското правителство обаче не е уточнило дали подкрепя отварянето на вратата за присъединяване на Украйна към НАТО. На 21 юни Хосе Мануел Албарес, министър на външните работи, Европейския съюз и сътрудничеството, отказа да заяви позицията на Испания, а каза, че въпросът ще бъде обсъден с другите държави членки на срещата на върха във Вилнюс следващата седмица.

Укрепване на източния фланг на НАТО

Зеленски пристигна на еднодневно посещение в българската столица София в четвъртък. Той беше приет от българския президент Румен Радев, министър-председателя Николай Денков и заместник министър-председателя Мария Габриел и проведе разговори с лидерите на политическите групи в българския парламент.

В същия ден българското Народно събрание прие декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО след края на войната. Парламентът заявява, че най-прекият и желан начин за възстановяване на мира в Украйна е пълното и незабавно доброволно изтегляне на руските сили от международно признатата национална територия на всички засегнати суверенни държави.

По време на посещението бяха подписани съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката.

„Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашия народ“, заяви Зеленски на пресконференция, визирайки ключовите военни доставки, които София предоставя на Киев от първите дни на войната.

Новото прозападно правителство в България обеща по-нататъшна подкрепа на Украйна в битката ѝ да изтласка руските нашественици от страната. Неотдавна обаче президентът Радев отхвърли участието на България в съвместна инициатива на Европейския съюз за доставка на боеприпаси за Украйна.

По време на срещата на върха на ЕС в Брюксел миналата седмица словенският министър-председател Роберт Голоб заяви, че постигането на траен мир в Украйна е предварително условие за започване на преговори за членство на страната в НАТО. „Съществуват различни мнения и формули относно членството на Украйна в НАТО. Мисля, че времето ще покаже дали някоя от съществуващите формули е приемлива“, заяви Голоб. Няма съмнение, че Украйна е на път към евроатлантическия алианс, но продължителността на пътуването ще зависи от различни фактори, добави премиерът.

Румънският президент Клаус Йоханис припомни, че на срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ съюзниците решиха, че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО в бъдеще. С течение на времето позицията на Румъния по отношение на разширяването на НАТО беше потвърдена от Йоханис, който подчерта, че „Алиансът се нуждае от силна, дългосрочна позиция, от наистина напреднала отбрана, способна да отговори на всички заплахи“.

„Като се има предвид стратегическото ни положение, Румъния е особено заинтересована от по-нататъшното укрепване на източния фланг чрез последователен и единен подход. Това означава да се осигурят необходимите сили, структури, способности и оборудване, както и адекватни мерки за командване и контрол“, заключи румънският президент.

Вилнюс се подготвя да приеме съюзниците от НАТО

На предстоящата си среща на върха НАТО е близо до консенсус как да се справи с кандидатурата на Украйна за членство и иска да покаже, че отива „отвъд“ по-ранното обещание към Киев, заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит. Американският пратеник заяви, че очаква украинският президент Володимир Зеленски да присъства на срещата следващата седмица и че неговото присъствие ще изпрати „силно“ послание на руския лидер Владимир Путин.

Дипломати от НАТО твърдят, че САЩ не са склонни да отидат отвъд обещанието, дадено през 2008 г. в Букурещ, в което се обещаваше членство на Украйна, но не се определяше график. Следващата седмица президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде в Европа на обиколка в три държави, включително на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която ще бъде насочена към укрепване на международната коалиция, подкрепяща Украйна в нейната контраофанзива срещу Русия.

Срещата на върха на НАТО се провежда в момент, когато западният военен алианс се стреми да приеме Швеция, чиято кандидатура за членство е блокирана от Турция и Унгария, и когато Украйна засилва кампанията си за присъединяване на фона на руската инвазия.

Зеленски определи предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс като изключително важна за бъдещата сигурност на Европа. Той заяви, че иска на срещата на върха във Вилнюс страната му да получи покана да се присъедини към НАТО, след като войната с Москва приключи.

Испанските военни преместват системата за противовъздушна отбрана, разположена в Латвия, в съседна Литва, за да подпомогнат защитата на срещата на върха на НАТО, която ще се проведе там следващата седмица, съобщи испанското посолство във Вилнюс в понеделник. Германия е прехвърлила части за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ в Литва, за да подпомогне защитата на срещата на върха.

Съюзническата подкрепа за Украйна ще бъде една от основните точки в дневния ред на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани