Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Илон Мъск пуска сателитен интернет на Монголия

[post-views]
Космическият кораб „Дракон 2“ на компания „Спейс Екс“ пристигна с над 2 тона товари на Международната космическа станция

Монголия даде два лиценза на компанията „Спейс Екс“ (SpaceX) на Илон Мъск за осигуряване на интернет връзка в страната посредством сателити в ниска орбита, предаде Ройтерс, като с позова на правителствени източници.

Милиони потребители на интернет в Монголия ще могат да се възползват от бързта интернет връзка, осигурявана от „Старлинк“ (Starlink), сателитната услуга на „Спейс Екс“, се посочва в правителственото съобщение.

„Старлинк“ вече разполага с гъста мрежа от над 3500 сателита в ниска орбита, които могат да доставят интернет до изолирани района на Земята.

„Мрежа от фиброоптични кабели вече осигурява достъп до високоскоростен интернет в Монголия, но технологията на „Старлинк“ ще даде възможност да достигнем и до най-изолираните места“, заяви министърът за дигиталното развитие и комуникациите Учрал Ниам-Асор.

„Така пастири, фермери, бизнесмени и миньори от нашата обширна страна ще имат достъп до информация от целия свят, за да подобрят живота си“, допълни министърът.

Формалното сътрудничество между монголското правителство и „Еспейс Екс“ започна през февруари по време на Световния мобилен конгрес в Барселона.

През юни премиерът на страната Лувсанамсраин Оюн-Ердене проведе виртуална среща в Мъск, по време на която двамата обсъдиха възможни инвестиции и сътрудничество в сектора на електрическата мобилност.

Монголия е богата на редкоземни минерали и мед, които са от ключово значение за производството на компоненти за електромобили.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани