Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Време да се демонстрира силната международна решимост за възпиране на ядрените амбиции на Северна Корея, каза президентът на Южна Корея

[post-views]
Южнокорейският президент обеща да ускори създаването на военно звено за борба с дронове

Президентът на Южна Корея казва, че е време да се демонстрира ясно силната международна решимост за възпиране на ядрените амбиции на Северна Корея, и планира да обсъди с лидерите на НАТО тази седмица как да се справят с разширяващия се оръжеен арсенал на Севера, предаде Асошиейтед прес.

Юн Сук-йол ще вземе утре и вдругиден участие в годишната среща на върха на НАТО, която тази година се провежда във Вилнюс, Литва. Той ще посети след това Полша.

„Сега е моментът ясно да покажем, че решимостта на международната общност да възпре севернокорейската програма за ядрени оръжия е по-силна от желанието на Северна Корея да разработи ядрени оръжия“, каза той.

Това е втората поредна година, в която Юн ще участва в срещата на върха, подчертавайки стремежа си да задълбочи връзките с най-големия военен съюз в света. Южна Корея е изправена пред редица предизвикателства в областта на сигурността, включително ядрената програма на Северна Корея и стратегическото съперничество между САЩ и Китай. Миналата година той стана първият южнокорейски лидер, който присъства на среща на върха на НАТО, когато взе участие в срещата в Испания.

В писмени отговори на въпроси на Асошиейтед прес преди заминаването си Юн заяви, че той и лидерите на НАТО ще подчертаят важността на международното сътрудничество срещу „незаконните действия на Северна Корея“. Той също така заяви, че по време на срещата на върха ще влезе в сила нов документ между НАТО и Южна Корея, който ще институционализира сътрудничеството в 11 области, включително неразпространение на оръжия и киберсигурност.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани