Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Депутатите подкрепиха придобиването на Мултифункционална система за обмен на информация в интерес на изтребителите и корабите

[post-views]
Депутатите подкрепиха придобиването на  Мултифункционална система за обмен на информация в интерес на изтребителите и корабите

Със 146 гласа „за“  и 54 „против“ на днешното си извънредно заседание Народното събрание гласува на второ четене Законопроект за ратифициране на международен договор  за придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация и необходимата поддръжка.

С придобиването на терминалите ще се постигне желаното ниво на ситуационна осведоменост, което е изключително важно за осигуряване на условия за използване пълните технически и оперативни възможности, както на новия тип боен самолет F-16 Block 70, така и на новите многофункционални патрулни кораби, които ще бъдат оборудвани с бордови терминали Link-16 по този договор.

Осигурява се мрежова, защитена, адаптивна комуникация във формата на Link-16 за управление, ситуационна осведоменост, целеуказване и целеразпределение на военни средства от наземно базирани пунктове за управление. Системата осигурява и защитена мрежова свързаност за обмен на информация със самолети за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS). Придобиването на терминалите за новите многофункционални патрулни кораби, които към този момент са в строеж е ангажимент на нашата страна и своевременната им доставка е съществена за спазването на времевия график за строежа на корабите.

Договорът за „Придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация“ е на стойност $ 5,255,514. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от $ 81,652 и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода 2023-2029 година.

Дискусия по законопроекта нямаше, с изключение на изказването на Николай Дренчев, който заяви несъгласие от страна на ПГ „Възраждане“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани