Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея заяви пред ООН, че е упражнила правото си на самозащита, изстрелвайки междуконтинентална балистична ракета

[post-views]
Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в подкрепа на план за примирие между Израел и "Хамас" в Газа

Постоянният представител на Северна Корея в ООН Ким Сон заяви, че изстрелвайки междуконтинентална балистична ракета, Пхенян е упражнил правото си на самозащита, с която  „да възпре опасните военни действия на враждебните сили и да гарантира сигурността на държавата“, предаде Ройтерс.

Съветът за сигурност на ООН се събра, след като Северна Корея съобщи, че в сряда е тествала най-новата си междуконтинентална балистична ракета „Хвасон-18“, която определи като „гръбнака на севернокорейските ядрени ударни сили“.

„Категорично отхвърляме и осъждаме свикването на Съвета за сигурност на ООН от САЩ и техните последователи“, заяви Ким по време на заседанието.

За последен път Северна Корея говори за своите ядрени и балистични програми на подобно заседание през декември 2017 г.

Пхенян е подложен на санкции на ООН още от 2006 г. насам заради ракетните и ядрените му програми. Те включват и забрана за разработване на балистични ракети, отбелязва Ройтерс.

През последните няколко години в световната организация няма единодушие по въпроса как да се решат проблемите с ракетните изпитания на Северна Корея. Русия и Китай, които са сред петте страни, имащи право на вето в Съвета за сигурност, казват, че налагането на още санкции няма да помогне и настояват те да бъдат облекчени. Пекин и Москва обвиняват Сеул и Вашингтон, че са провокирали Пхенян чрез съвместните си военни учения.

САЩ на свой ред упреква Китай и Русия, че окуражават Северна Корея, като я предпазват от нови санкции.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани