Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кипър отбелязва годишнина от военния преврат срещу президента архиепископ Макариос Трети

[post-views]
Медици от Кипър заминаха за границата между Украйна и Румъния

В Кипър днес с церемонии, възпоменателни служби за загиналите защитници на републиката и полагане на венци пред техни паметници се отбелязва 49-ата годишнина от едно от най-трагичните събития в историята на страната – военния преврат срещу президента архиепископ Макариос Трети. Усилията на Никозия за възобновяване на преговорите по Кипърския въпрос доведоха до мобилизирането на международната общност, заяви в навечерието на „черната“ дата президентът Никос Христодулидис.

 Вой на сирени звучи в Кипър в 8.20 ч. – в часа, в който на 15 юли 1974 г. започва превратът, инспириран от управляващата тогава в Гърция военна хунта, последван само 5 дни по-късно от турската инвазия на острова и продължаващото и досега разделение на страната.

Възпоменателни събития ще се проведат във всички градове с участието на президента на Кипър, председателя на парламента, министри, политически лидери, обществеността.

В Никозия ще бъде отслужена панихида за загиналите герои, на която ще присъства президентът Никос Христодулидис.

На извънредна пленарна сесия днес парламентът на Кипър ще осъди преврата и турската инвазия и ще отдаде почит на защитниците на републиката.

В изявление в петък президентът Никос Христодулидис отново увери, че ще положи всички възможни усилия за излизане от задънената улица по Кипърския въпрос и за подновяване на „структуриран и ориентиран към резултатите диалог“, който да доведе до обединението на страната.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани