Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Стачкуват филмовите и телевизионни артисти в Холивуд

[post-views]
Необичаен сняг вали над Холивуд

От 2 месеца телевизионните сценаристи и писатели в Ню Йорк и Лос Анджелис стачкуват с искания за осъвременяване на договорите и по-добро заплащане на труда им. С подобни искания започна стачка и на филмовите и ТВ артисти. Това са най-големите работнически протести във филмовият и ТВ бизнес в Холивуд от десетилетия.

За първи път от 1960 г. насам сценаристи, писатели и артисти напускат заедно снимачните площадки в Холивуд. От два месеца телевизионните сценаристи и писатели стачкуват. Телевизионните канали повтарят стари предавания, но работодателите отказват да чуят исканията на хората, които подготвят съдържанието на продукциите. Сега към тях се присъединяват и 65 000 телевизионни и филмови артисти, членове на синдиката на артистите. И в двете гилдии проблемите със студиата и стрийминг услугите са почти еднакви. Има проблеми при сключването на договорите и отказ на работодателите да се съобразяват с темпото на инфлацията, отказ за заплащане на стрийминг излъчванията, защита срещу използването на изкуствен интелект, имитиращ работата им във филми и телевизионни предавания.

Алиансът на филмовите и телевизионни продуценти, който представлява работодателите, включително Disney, Netflix, Amazon и други, изрази съжаление от напускането на актьорите заявявайки, че това ще навреди на хиляди работници в индустрията, които участват във филмовото и телевизионно производство.

Засега не са планирани преговори и не се вижда краят на стачката.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани