Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Тагарев: Регионалните планове на НАТО са за сдържане на агресора

[post-views]
Министър Тагарев: Регионалните планове на НАТО са за сдържане на агресора

Работи се по третия пакет за военна и военнотехническа помощ на Украйна.

От десетилетия не са използвани 100-те бронирани машини в системата на МВР, за чието предоставяне на Украйна има внесено в парламента проекторешение, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по Нова телевизия. Той изрази надежда, че са в добро състояние. Ние ще ги предложим, а Украйна ще каже дали са и нужни в състоянието, в което са, стана ясно от думите на министъра. От Министерството на отбраната може да бъдат предоставени специалисти за евентуална проверка на състоянието на машините, ако това бъде поискано, разбира се.

Що се отнася до предоставяне на военна и военно-техническа помощ за Украйна, действаме стриктно със законовите процедури и решенията на Народното събрание, подчерта министър Тагарев. Почти всяка седмица получаваме заявки от страна на Украйна, каза той. Анализираме възможностите, преценяваме какво можем да дадем, работим и по третия пакет, продължи министър Тагарев. Информацията е поверителна, но народните представители са запознати, посочи той.

Предстоящото създаване на Регионално съвместно командване на Специалните сили с Румъния не идва на празно място, каза министърът. Военнослужещите са работили доста по този въпрос, за да се стигне до подписването на Писмо за намерения за учредяването на такава структура между министрите на отбраната на двете страни, каза г-н Тагарев. В този смисъл той сподели и добрите си впечатления от демонстрациите на учебен център „Црънча“, които наблюдава в края на миналия месец с премиера Николай Денков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Там действаха заедно български, румънски и американски военнослужещи от Специалните сили.

На Срещата на върха на НАТО във Вилнюс са утвърдени регионални планове в пет домейна, посочи министър Тагарев. Те са Сухопътни войски, Военновъздушни сили, Военноморски сили, киберотбрана и Космически сили. Всички страни членки трябва да работят за тяхното реализиране, след като бяха утвърдени, подчерта министърът. В България се подготвят няколко структури от Системата за командване и управление. Най-същественото, което ще изисква нашето внимание в следващите години, е създаването на Многонационален дивизионен щаб за Сухопътни войски. Многонационалната бойна група ще прерасне в бригада, за което, обаче, ще е необходима допълнителна подготовка, включително и по отношение на инфраструктурата. Не е задължително съставът й от 5 000 души да бъде постоянно в България, уточни министърът. Усилването до бригада ще става тогава, когато е необходимо, т.е. има непосредствена заплаха. Плановете са за сдържане на агресора и ако се наложи да се отбраняваме, стана ясно още от думите на министъра.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани