Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Правителството одобри проект на споразумение с ВМЗ за ускорено обновяване на боеприпаси

[post-views]
Правителството одобри проект на споразумение с ВМЗ за ускорено обновяване на боеприпаси

Оценяването на военновременните запаси на Министерството на отбраната се извършва от постояннодействаща комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната.

На основата на Решение на Народното събрание от 6 юли т.г. за ускоряване процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната правителството е одобрило проект на допълнително споразумение между Министерството на отбраната и Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ).Такъв договор има от 17 март т.г. На 6 юли парламентът задължи Министерския съвет да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерството на отбраната, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени такива, в това число и като предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи“ – ЕАД, договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това.

Според правителството, замяната трябва да стане  по смисъла на чл. 19а от Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси на Министерството на отбраната на боеприпаси, представляващи военновременни запаси, съхранявани във въоръжените сили, с новопроизведени такива от публичното предприятие, съгласно приложението в документа, което не е явно.

Споменатата наредба регламентира, че обновяването на съхраняваните във въоръжените сили военновременни запаси, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, се извършва чрез закупуване на материални ресурси при условията и по реда на Закона за обществените поръчки и нормативните актове по прилагането му или чрез замяна на наличните с новопроизведени такива. Определянето на способа за обновяване се извършва от министъра на отбраната въз основа на мотивирано предложение от началника на отбраната. Самото обновяване се извършва чрез замяна от държавни публични предприятия след възлагане от Министерския съвет по реда на Закона за публичните предприятия. Оценяването на военновременните запаси на Министерството на отбраната се извършва от постояннодействаща комисия, назначена със заповед на министъра на отбраната.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани