Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предлагат промени в правилата за военна служба

[post-views]
Одобрени са допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната

Регламентират условията и реда за заемането на длъжностите от военнослужещите в състава на многонационални военни формирования на територията на страната.

С измененията и допълненията в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България  се създаде възможност за изпълнение на военна служба при участие в операции и мисии в състава на многонационални военни формирования на територията на страната. Във връзка с това Министерството на отбраната предлага промени на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

С промените се търси прецизиране на уредбата, която определя реда за

заемането на длъжностите

при участие в операции и  мисии в състава на многонационални военни формирования на  територията на страната. Подходът е аналогичен както при участие зад граница. Предвижда се със заповед на  министъра на отбраната определените военнослужещи да се освобождават от заеманата длъжност и да се назначават във временни щатове за участие в операции и мисии в състава на многонационални военни формирования на територията на страната. След приключване на операцията или мисията ще се назначават на предишните им длъжности. С цел преодоляване на дефицита от личен състав на участващото в операция и мисия на територията на страната военно формирование в рамките на единния комплект на въоръжените сили при активиране на плановете за защита на страната в национален и съюзен формат се дефинира в Наредбата за условията и реда за  провеждане на мобилизация, че преминаването на въоръжените сили от мирновременна към военновременна организация представлява организационно-щатна промяна.

Намаляват се административните процедури за Министерството на  отбраната, Структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия при извършване на организационно-щатни промени във  военните формирования и възникнали затруднения от времеви характер при 

назначаване на вакантни длъжности,

изискващи военно звание „полковник“ („капитан I ранг“) в декларирани военни формирования/структури и в подлежащи на  сертифициране, съгласно приетите Цели за способности. Поради това се предвижда до 31 декември 2025 г. на длъжности, изискващи военно звание  „полковник“ („капитан I ранг“), еднократно да могат да бъдат назначавани  военнослужещи, които не са изпълнили изискването минималният срок за престояване на длъжност да е една година.

На следващо място с промените се прецизира конкурсната процедура  за определяне на военнослужещи и цивилни служители за  заемане на

международни длъжности.

Съгласно действащите разпоредби,  военнослужещите се допускат до участие в конкурс, ако не са били командировани  от министъра на отбраната на длъжност със същите функционални задължения в  същата структура. Целта е да се избегне сегашната ситуация, при която на провежданите конкурси се констатират сериозни затруднения  за номиниране на кандидати, отговарящи на специфичните изискванията за   заемането на длъжностите, поради силно ограничения брой от потенциални  кандидати. Налага се няколкократно обявяване на тези длъжности за подбор чрез  конкурс, като въпреки това са налице и случаи на невъзможност за попълване на 10 – 15% от тях. Сега  подборът на военнослужещи и на цивилни служители за тези длъжности се извършва последователно на три етапа. Втори и трети етап се провеждат само ако на предходния комисията не е класирала подходящ кандидат. С предложената промяна се създава условие за допускане участието в конкурс и на кандидати, които са били командировани от министъра на отбраната на длъжност със същите функционални задължения в същата структура до трети етап на събеседването.

Нови моменти се предлагат и в условията за определяне на  военнослужещ или цивилен служител за заемане на длъжност, свързана с изпълнение на програма и проекти за инвестиционни разходи за  придобиване или модернизация на въоръжение, техника и оборудване за  нуждите на въоръжените сили. Съгласно действащите разпоредби военнослужещ или цивилен служител може да бъде определен за  заемане на такава длъжност, ако са  изминали не по-малко от 3 години от освобождаване от предишна такава длъжност. Тези изисквания не осигуряват необходимата гъвкавост при изпълнението на програмата или проекта.

Допълва се разпоредбата по отношение на

курсантите,

обучавани за нуждите на Министерството на отбраната в чужбина. Така времето за обучение се намалява от около 9 години на 5,5 – 6,5 години  (1 година във ВВУ, 4 години в чужбина и до максимум 2 години обучение по индивидуален план за придобиване на образователно-квалификационна степен бакалавър по „Военно дело“).

Изискването за прослужени 3 години на военна служба да е необходимо само при кандидатстването и обучението на

войници (матроси)

в Професионалните сержантски (старшински) колежи за придобиване на IV степен на професионална квалификация, е друго предложение в проекта. То няма да се отнася за кандидатстване в курсове за придобиване и повишаване на квалификацията и преквалификацията в колежите.

Общественото обсъждане на проекта е до 17 август т.г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани