Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Русия вдига възрастта за мобилизация с 5 години

[post-views]
Русия вдига възрастта  за мобилизация с 5 години

Руската Държавна дума вдигна с пет години горната граница на възрастта, до която мъжете могат да бъдат мобилизирани да служат в армията, включително до 70-годишна възраст за офицерите с най-висок ранг, информира „Ройтерс“. През септември 2022 г. Русия обяви първата си мобилизация след Втората световна война, като призова над 300 000 бивши войници, за да подкрепи войната си в Украйна. Страната вече повишава горната възрастова граница за мъжете за задължителна военна служба от 27 на 30 години, и направи много по-трудно за младежите да отложат наборната служба, като избягват получаването на повиквателни.
Приетият закон позволява на мъжете, които са завършили задължителната си наборна служба, да бъдат мобилизирани до 40, 50 или 55-годишна възраст, в зависимост от тяхната категория. Във всички случаи възрастовата граница е увеличена с пет години. Страната поддържа и „мобилизиран резерв“ от мъже, които се записват за периодично военно обучение и получават стипендия след приключване на задължителната или професионалната им служба.
Новият закон означава, че лицата с най-висок ранг от този резерв могат да бъдат призовани обратно на служба до навършване на 70 вместо 65 години, други с висши звания – до 65 години, младшите офицери до 60 години, а всички останали – до 55 години вместо до 45 години. Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че планира да увеличи минималния брой на военнослужещите на служба – професионални войници по договор и наборни войници – от 1.15 до 1.5 млн. души.

Междувременно Националната гвардия на Русия, известна като Росгвардия, е получила от вътрешното министерство подразделение със специално предназначение, а с нов закон скоро вероятно ще може да се сдобие и с тежко въоръжение. Това съобщиха руски медии тази седмица в момент, в който наблюдатели очакват преструктуриране в руския силов сектор след бунта на основателя на частната военна компания „Вагнер“ Евгений Пригожин. Руският депутат и председател на комисията по информационна политика в Думата Александър Хинщейн каза, че спецподразделението „Гром“, някога част от федерален орган за контрол на наркотичните вещества, вече не е част от Министерството на вътрешните работи.

Вестник „Ведомости“ пише, че подготовката за тази стъпка е започнала след среща на Путин с ръководствата на силовите структури след бунта на Пригожин. Към 2016 г. числеността на „Гром“ не е надвишавала 2700 души (тогава е предадена на полицията), а след това според критици надхвърляла броя във всички специални отряди за бързо реагиране на Росгвардия. В Росгвардия ще бъдат предадени и всички обекти, техника, въоръжение, боеприпаси и други от „Гром“.

Изравнени сили на източния фронт в Украйна

Едно от автомобилните платна на Кримския мост е затворено след успешната атака срещу него от понеделник сутрин

За пръв път на източния фронт броят на украинските военни се изравнява с този на руските – 160 хил. Русия обаче все още има преимущество в артилерията. Това казва за Би Би Си командващият сухопътните войски и военните операции в Източна Украйна Олександър Сирски. „Бихме искали много бързи резултати, но в действителност е на практика невъзможно“, споделя той пред британската обществена медия.
Сирски признава, че започналата преди месец и половина контраофанзива на Украйна върви по-бавно от очакваното. Смята обаче, че страната му има едно отчетливо преимущество: „Вярвам, че единството на военното ни ръководство и в доверието на войниците ни един към друг е силна страна за армията ни.“ Това Сирски противопоставя на силно йерархизираните руски сили.
Междувременно украинската армия продължава своите удари в тила на противника. Пожар, избухнал на военните полигони в района Кировске, в източната част на Кримския полуостров, наложи евакуацията на повече от 2 хил. души и затварянето на близката магистрала, съобщи „Ройтерс“, като се позова на местния губернатор. „Планира се временно евакуиране на жителите на четири населени места – това са повече от 2 хил. души“, написа в „Телеграм“ назначеният от Русия губернатор на Крим Сергей Аксьонов.
Близката магистрала „Таврида“ също е частично затворена. Тя свързва повредения в понеделник Кримски мост с главните градове на Кримския полуостров – Симферопол и Севастопол. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани