Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАСА временно е загубила връзка с Международната космическа станция заради прекъсване на електрозахранването

[post-views]
Русия очаква МКС да се разпадне до 2030 г. без ремонт

Прекъсване на електрозахранването на НАСА е нарушило комуникацията между Центъра за управление на полетите и Международната космическа станция (МКС) във вторник, предаде Асошиейтед прес.

Центърът за управление на полетите не е можел да изпраща команди и да разговаря с екипажа на станцията, състоящ се от седем души в момента.

Прекъсването на електрозахранването е станало, докато в сградата на космическия център „Джонсън“ в Хюстън се извършва модернизация.

Ръководителят на американската програма за МКС Джоел Монталбано заяви, че нито астронавтите, нито станцията са били в опасност. Резервните системи за управление са се включили в рамките на 90 минути. Екипажът е бил уведомен за проблема чрез руските комуникационни системи около 20 минути след възникването на проблема с електрозахранването.

За първи път НАСА задейства тези резервни системи, за да поеме контрола, каза Монталбано. Той заяви, че се работи за разрешаване на проблема.

НАСА поддържа резервен контролен център на километри от Хюстън в случай на ураган или друго бедствие, изискващо евакуация. Но във вторник служителите са останали в Центъра за управление на полетите, тъй като осветлението и климатичната инсталация са продължили да работят, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани