Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Въвеждаме нов модел за набиране на военнослужещи

[post-views]
Въвеждаме нов модел за набиране на военнослужещи

До декември 2024 г. трябва да е започнало изпълнението на проекта за модернизиране на пехотата

Правителството ще работи за модернизирана отбрана за защита на националните  интереси. Това е записано в обявената Програма за управление на Република България (Управленската програма) за периода  юни 2023–декември 2024 г., която е резултат от постигнато съгласие между коалиция  „Продължаваме промяната – Демократична България“, и коалиция „ГЕРБ–СДС“. Посочени са четири приоритетни области за планиране на отбраната и развитие на Въоръжените сили. Те са изграждане и развитие на отбранителните способности, адекватни на средата за сигурност; грижа за хората в отбраната; интеграция и участие на страната като съюзник и активен член на НАТО и Европейския съюз; изграждане на национална устойчивост.

Освен приемането на държавните бюджети са предвидени промени и на законите за отбраната и Въоръжените сили и на резерва. В държавния бюджет за 2024 г. разходите за отбрана да бъдат минимум 2 процента от БВП, пише в документа. С измененията на другите два закона през януари и февруари следващата година ще се създадат условия за инвестиционен фонд за превъоръжаване и модернизация на отбраната, както и за регламентиране на подготовката на българските граждани в мирно време за защита на отечеството. До ноември т.г. в Народното събрание трябва да бъде внесена Програма за приоритетни инвестиционни разходи  на МО.

В програмата е заложено въвеждане и спазване на ясни и справедливи

критерии за кариерно израстване и на програми за обучение на военнослужещите през целия период на изпълнение на военната служба, което трябва да стане до април 2024 г. Става дума за усъвършенстване на управлението на човешките ресурси чрез нов кариерен модел, нов модел за набиране на военнослужещи и нов подход за атестиране. В този ред на мерки са посочени до януари следващата година адекватни политики по доходите и социалната политика на МО с цел  попълване на критичния недостиг на личен състав. Целта ще бъде постигната при наличие на повишена мотивация, увеличен брой на кандидатите и спад в броя на предсрочно  напускащите военнослужещи.

С промени в Закона за устройството на територията до края на следващата година трябва да се реализира намерението за придобиване на жилища за военножилищния фонд на МО чрез договори за преотстъпено право на строеж в имоти с отпаднала необходимост в гарнизони с постоянна дислокация на военни формирования.

На вниманието на правителството е ускорената подготовка и реализиране на проектите за изграждане на  тежка механизирана бригада.

До декември 2024 г. трябва да е започнало изпълнението на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“, както и за бойни разузнавателни машини, системи за противовъздушна отбрана, артилерийска поддръжка, комуникационни и информационни системи, разузнаване и електронна война.

Ускорената подготовка за оперативно усвояване и въвеждане в експлоатация на ескадрилата Ф-16 е със срок декември 2024 г. Тя включва изграждане и сертифициране на необходимата инфраструктура в авиобаза „Граф Игнатиево“. На следващо място е ефективната подготовка и успешно сертифициране на летателния състав, наземния и технически персонал, обслужващ Ф-16.

Разчита се на привличане на българската отбранителна индустрия и на научната общност при изпълнението на национални инвестиционни проекти.

Продължава изпълнението на решението на 48-ото НС за подкрепа за Украйна с изпращане на нов пакет военна помощ.

Планирано е разширяване на българската и съюзническата инфраструктура с цел засилване на отбранителния капацитет в Черноморския регион и по Източния фланг на НАТО. Предвиждат се до ноември 2024 г. инвестиции във военноморския координационен елемент на НАТО във Варна за повишаване на възможностите и значението му в региона. Продължава изпълнението на приетите от Република България военни и граждански Цели за способности на НАТО и съответните проекти и инициативи за изграждане на военни способности на Европейския съюз.

Ще бъде изготвен широкообхватен анализ с препоръки за засилване на устойчивостта на държавното управление, ключовите сектори и критичната инфраструктура срещу рискове от военен и невоенен характер. Това трябва да се случи до февруари 2024 г. Заложени са мерки за надграждане на способностите за противодействие на хибридни  заплахи срещу националната сигурност, включително киберсигурност и дезинформация/когнитивно въздействие; създаване на национален механизъм за ефективна стратегическа комуникация; гарантиране на сигурност и устойчивост на информационните системи, участие на федерирани защитени мрежи на НАТО и ЕС.

Правителството ще създава условия за максимална прозрачност и контрол на всички фази на проектирането, отговорно и ефективно изразходване на средствата; премахване на предпоставките за корупция при изготвяне на задания, остойностяване и подготовка на инвестиционните проекти и обществените поръчки. Във връзка с това ще бъде разработена и утвърдена от министъра на отбраната нова методология за оценка на корупционния риск в МО, което ще стане след приемането от Министерския съвет на нова методология за оценка на корупционния риск.

Предстои до ноември т.г. разработване на Пътна карта за управление и разпореждане с имотите с отпаднала необходимост чрез въвеждане на ясни и прозрачни критерии за класификация и анализ на необходимостта от законодателни промени.

До май 2024 г. ще бъдат актуализирани стратегическите планове и плановете за използване на въоръжените сили. Предстои да се направи анализ и прилагане на поуките от съвременните бойни действия с цел усъвършенстване на подготовката и на плановете и програмите във военно-образователната  система по моделите на страни членки на НАТО. Ще се работи за развитие на сержантския корпус за лидерство на тактическо ниво чрез прилагане на най-добрите практики на НАТО с цел постигане на по-висока бойна ефективност, ресурсна ефикасност и съюзническа съвместимост и изграждане на система за подготовка на лидери на тактическо ниво.

Програмата предвижда ремонт, саниране и обновление на сградния фонд. Изграждане на енергийни  обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници в рамките на военните формирования за собствени нужди и други мерки за намаляване на въглеродния отпечатък.

За постигане на целите на програмата ще се използват европейски и съюзнчески инициативи за инвестиции и иновации в национални отбранителни способности – Европейски фонд за отбрана, Иновационен фонд на НАТО, DIANA, PESCO, както и допълнителни средства извън държавния бюджет за изграждане на модерни и иновативни отбранителни способности. Продължава ефективно двустранно и регионално военно сътрудничество, развитие на  стратегическия диалог и партньорство със САЩ и активно участие в срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа.

До края на следващата година ще бъде въведено изцяло електронно управление на административните процеси и ще бъдат разработени ефективни административни правила и процедури в МО и Въоръжените сили.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани