Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спускат на вода първия нов боен кораб

[post-views]
Спускат на вода първия нов боен кораб

Следващата седмица се очаква първият от двата нови модулни патрулни кораба да бъде спуснат на вода. Това съобщи заместник-командирът на ВМС флотилен адмирал Георги Пенев по време на заседанието на Комисията по отбрана вчера. Той посочи, че изпълнението на проекта е наполовина.

Комисията по отбрана с 10 гласа „за“ и 8 „въздържали се“ предложи на Народното събрание да приеме Решение за одобряване на Изменение № 1 на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Целта е корабите да бъдат оборудвани с ново поколение системи за тактически обмен на обобщена картина за обстановката на море в реално време. Проектът на правителството бе представен от заместник-министъра на отбраната Станимир Георгиев, флотилен адмирал Пенев и директора на дирекция „Политика по въоръженията полковник Владислав Шекеров.

Разпределението на допълнителните финансови средства в размер на 11 000 000 лв. по години е, както следва: 5 млн. за тази година, 5 млн. за 2025 г. и 1 млн. за 2026 г. В резултат, общата цена по Договора с изпълнителя ще бъде завишена от 984 000 000 с ДДС до  995 000 000 лв. с ДДС. Предложеният проект на акт не води до въздействие върху държавния бюджет. Необходимите средства са в рамките на разходите за отбрана на съответната година. За да влезе в сила, решението да бъде гласувано в пленарна зала.

Най-ново

Единична публикация

Избрани