Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
С две икони  към операция „Алтеа“

„Вие положихте много усилия, за да бъдете сертифицирани успешно. Знаете, че отивате на място, където обстановката може да се промени много бързо. Затова от вас се изискват бдителност, съобразителност и стриктно изпълнение на всички стандартни оперативни процедури. Имайте едно нещо наум: в Босна и Херцеговина вие представяте първо България и Въоръжените ни сили, след това – Сухопътните войски и 61-ва бригада“. С тези думи заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов се обърна към воините от поредния контингент при тържественото им изпращане на мисия в Босна и Херцеговина като част от Силите на Европейския съюз. Церемонията се състоя в Карлово на площада пред паметника на Васил Левски, пред погледа на Дякона.

Подполковник Пламен Стефанов получи от генерал-лейтенант Михаил Попов икона с лика на Свети Георги Победоносец
Фото авторът

Генерал-лейтенант Михаил Попов изрази увереността си, че военнослужещите от 61-ва бригада ще се справят достойно, както са го правили досега всички участници в мисии от Българската армия. И от името на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната им пожела здраве, успех на мисията и късмет. „На добър път и ви очакваме след 6 месеца отново тук“, завърши приветствието си заместник-началникът на отбраната. От името на министъра на отбраната Тодор Тагарев той връчи на помощник-националния командир на контингента подполковник Пламен Стефанов икона с лика на Свети Георги Победоносец.
„Днес е един особен ден за нас – карловци. Макар и за пореден път, тук на площад „Васил Левски“, ние ви изпращаме на отговорна мисия. Всички вие, които сте строени пред нас, сте призвани да запазвате, да съхранявате мира на Балканите“, каза в приветствието си към военнослужещите заместник-кметът на Карлово Антон Минев, който също подари на заминаващите икона на Свети Георги Победоносец.

Генерал-майор Валери Цолов връчи сертификат на контингента за участие в операция „Алтеа”

Командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов връчи на подполковник Пламен Стефанов сертификат на контингента за участие в операция „Алтеа”. Молебен за здраве и успех отслужи отец Марко Тодоров.
Накрая воините преминаха в тържествен марш. На церемонията бяха още генерал-майор Деян Дешков – командир на Сухопътните войски, бригаден генерал Маргарит Михайлов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, представители на институции и на държавната и местната власт, близки, приятели и граждани на Карлово. Водеща на церемонията бе Анна Иванова.

Молебен за здраве и успех отслужи отец Марко Тодоров

Помощник-националният командир на контингента подполковник Пламен Стефанов е началник на отделение „Бойна подготовка“ в щаба на 61-ва бригада. Той сподели, че задачите са ясни, подготовката е била съсредоточена върху тях, и че сертификацията е преминала успешно. И че непрекъснато поддържат връзка с формированието, също от 61-ва бригада, което ще сменят в Босна и Херцеговина. Бил е на мисия в Кабул (Ирак) през 2011 г. като командир на взвод.
Командир на механизираната рота е капитан Александър Солаков. Разговарял е с командира на ротата, която ще смени на мисията, и от него е получавал необходимата информация, помогнала му в подготовката. Участвал е на мисии в Ирак с пехотните батальони и с охранителните роти в Афганистан.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани