Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учени съживиха червеи на 46 хил. години, намерени в ледовете на Сибир

[post-views]
Северна Корея обяви първи случай на омикрон

Учени успяха да съживят род червеи на 46 хиляди години, намерени във Вечната замръзналост – ледовете на Сибир.

До момента се считаше, че подобни червеи /нематоди/ могат да прекарат до 40 години в латентно състояние /криптобиоза/.

Червеите, открити в ледовете на Сибир, са от отдавна изчезналия вид Panagarolaimus kolymaensis – вид, който е съжителствал с вълнестите мамути в епохата на късния плейстоцен /геоложка епоха, започнала преди 2,58 млн. години и завършила преди 11,5 хил. години./.

„Откритието ни прилича на приказката за спящата красавица, но за много, много по-дълъг период в сънено състояние“, разказва проф. Теймурас Курчалия, автор на изследването за червеите, публикувано в списанието на PLOS Genetics, и почетен професор в Института Макс Планк по молекулярна клетъчна биология и генетика в Германия. По думите на професора „този малък червей може смело да бъде кандидат за Книгата на рекордите Гинес за най-дълго състояние на криптобиоза“.

Червеите-рекордьори са били съживени, след като им е било дадено храна и вода. Живели са около месец, но за това време са успели да дадат поколение от над 100 нови червеи.

Тардиградите, нематодите и микроскопичните водни организми, наречени ротифери, са само малка част от животните, за които е известно, че изпадат в състояние на криптобиоза.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани