Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО засилва наблюдението в Черно море

[post-views]
НАТО на 75 години и с история, в която има и някои малко известни детайли

НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове заради „сериозната ситуация със сигурността“ в черноморската акватория. Това стана известно след първото заседание на съвместния Съвет НАТО–Украйна, свикан извънредно по инициатива на Киев по повод на военните заплахи от Русия след замразяването на участието й в т.нар. зърнена сделка. Заседанието се проведе в сряда в Брюксел на ниво постоянни представители на страните – членки на Алианса, под председателството на заместник генералния секретар Мирча Джоана. Присъстваше и представител на Швеция, за която се очаква много скоро да стане член на Алинса.
Съюзниците от НАТО отбелязаха, че новата зона за предупреждение на Русия в Черно море, в рамките на изключителната икономическа зона на България, създава нови рискове за допускане на грешки и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването. Става дума за зона, обявена от Русия като район за провеждане на ракетни стрелби в периода от 17 до 28 юли (виж картата). От българското Министерство на отбраната коментираха: „Въпреки че тези действия [на Русия] не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО в съответствие с решенията в рамките на Алианса”.
„Съюзниците приветстват продължаващите усилия на Турция за съживяване на сделката за зърно и усилията на други съюзници, включително България и Румъния – както и на Европейския съюз и ООН, за да се даде възможност за продължаване на износа на украинско зърно по суша и море. Съюзниците ще продължат да предоставят на Украйна значителна военна, икономическа и хуманитарна помощ“, се казва още в комюникето, изработено на срещата на Съвета НАТО–Украйна.
Цитирани са и думите на генералния секретар Йенс Столтенберг:
„Русия носи пълна отговорност за своите опасни и ескалиращи действия в региона на Черно море. Русия трябва да спре да използва глада като оръжие и да заплашва най-уязвимите хора в света с продоволствена нестабилност. Действията на Русия крият и значителни рискове за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО. Оставаме готови да защитаваме всеки сантиметър от територията на съюзниците от всякаква агресия.“ (БА

Най-ново

Единична публикация

Избрани