Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Спорт МО“ стана шампион по планинско бягане

[post-views]
„Спорт МО“ стана шампион по планинско бягане

В Боровец се проведе държавното военно първенство по планинско бягане. В него бяха определени и шампионите с пагони в дисциплината за 2023 г. В шампионата участваха 23 мъже и 20 дами, които бяха представители на 12 отбора от структурите на българските Въоръжени сили. Тази година трасето бе избрано така, че да затрудни максимално бегачите. Дистанцията бе увеличена с 2 км и за мъжете бе 8 км.

Както се и очакваше най-добрият спортист в родната армия през последните години майор Илия Куцаров стана шампион при мъжете. Той е представител на ВСК „Спорт МО“ София. Куцаров преодоля 8 км за 40 мин. и 47 сек. След Куцаров финишираха Славян Генчев от ВСК „Стрямци 61“ – Карлово, и Георги Немов от ВСК „Десант 68“ – Пловдив.
При жените носителка на златен медал от ДВШ по планинско бягане за тази година е Маринела Цекова от ВСК „СпортМО“ – София. Тя финишира за време 20 мин. и 59 сек., а трасето за дамите бе 4 км.

Второто място бе спечелено от курсант старшина ІІ степен Рени Хинева от ВВМУ „Н. Вапцаров“ – Варна, трета е курсант мл. сержант Златина Генчева от ВУСК „Васил Левски“ – Велико Търново.
В отборното комплексно класиране на първо място се наредиха атлетите от „Спорт МО“– София, с актив от 77 точки. Една точка по-малко натрупа съставът на ВСК „Стрямци 61“ от Карлово, трети са бегачите от ВУСК „Васил Левски“ – Велико Търново – 64 пункта. Призьорите в шампионата бяха наградени от главния ръководител на надпреварата полковник Венелин Дерибеев.
„Най-важното е, че всички стартирали състезатели завършиха без травми. Това показва, че състезателите са провели необходимата подготовка за едно такова тежко бягане. Вероятно в близко време ще увеличим броя на състезателите, за да постигнем и друга цел – голяма масовост. Защото планинското бягане е изключително важен военноприложен спорт. След две седмици предстои Балканско военно първенство по планинско бягане в Сърбия. Има разширен състав на Българската армия. Той ще проведе подготовка на Витоша на трасе, което е подобно на това в сръбския курорт Копаоник. След контролно състезание ще бъде определен и окончателният състав за балканския шампионат“, коментира полковник Дерибеев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани