Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна ускорява контраофанзивата

[post-views]
Изложба „Солидарни с Украйна! Ужасът на войната в снимки и рисунки“ беше открита в Пловдив

След два месеца на изтощителен, постепенен напредък украинските сили засилиха своята контраофанзива с нов тласък в южната част на страната, като същевременно се доближиха до ожесточено оспорвания източен град Бахмут, пише в. „Гардиън“. В. „Ню Йорк Таймс“ от своя страна цитира неназовани служители на Пентагона да казват, че „главният тласък“ на контранастъплението вече е започнал, като украинската армия изпраща хиляди обучени и оборудвани от Запада подкрепления в предполагаемо слабо място в руската отбрана в Запорожка област. „Вашингтон пост“ обаче отбелязва, че американски служител е бил предпазлив за изводите, че основната контраофанзива е започнала.
В сряда Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната, описа „масирана“ атака и ожесточени битки южно от селището Орихив, но посочи, че атаката е била отблъсната. Въпреки това руският военен блогър „Рибар“ описва „нападение от повече от 80 бронирани машини, включително танкове, бойни машини на пехотата, бронетранспортьори и бойни машини“, добавяйки, че украинските сили са успели да проникнат „в три района (насред) ожесточени битки“.
Един непосредствен център на битките в сряда беше контролираното от Русия село Роботине, но основните украински цели са силно укрепеният град Токмак и отвъд него Мелитопол. Освобождаването на Мелитопол ще раздели на две руските сили на южния фронт и ще изолира окупирания Крим.
Съобщава се, че украинските командири се опитват да се възползват от възможността, след като седмици наред изтощаваха руската отбрана в Запорожка област и бомбардираха руски складове за боеприпаси и логистични центрове зад фронтовите линии.
В същото време украинските сили продължиха офанзивата около донецкия град Бахмут, където преди три месеца Русия обяви победа в продължилата месеци наред кръвопролитна битка. През последните дни беше съобщено, че украинските войски са превзели село Андриивка и че напредват около село Клишчиевка, заемайки важна височина и гори наблизо.
Междувременно в нощта срещу четвъртък Русия отново удари с ракети пристанищна инфраструктура в Одеска област. Губернаторът на областта Олег Кипер заяви, че Русия е изстреляла ракети „Калибър“ към неуточнено пристанище от подводница в Черно море. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че не са успели да свалят ракетите „Калибър“, но допълниха, че са свалили осем дрона през нощта в други региони на Украйна. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани