Информационен център на Министерство на oтбраната

Военната академия изпрати в армията поредния си випуск офицери

Военната академия изпрати в армията поредния си випуск офицери

Петима ще прилагат наученото във Въоръжените сили на Република Северна Македония.

При високо присъствие, оправдан интерес и по нов сценарий днес във Военна академия „Георги С. Раковски“ дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво получиха 10 офицери от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ на факултет „Национална сигурност и отбрана“, както и 23-ма офицери от различните специализации на магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ и от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен“  от випуск „Васил Левски” – 2023 . Сред тях са и петима военнослужещи от Република Северна Македония.

Войната в Украйна и предизвикателствата пред Въоръжените ни сили намериха място в словата на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, министъра на отбраната Тодор Тагарев, началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и началника на академията генерал-майор Тодор Дочев. В церемонията участваха още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която връчи дипломи за придобиване на образователна и научна степен „доктор”, заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов, Нейно превъзходителство посланикът на Република Северна Македония Агнеса Руси Поповска , висши офицери и членове на военно-патриотични организации. Заместник-командирите на Сухопътни войски и ВВС бригаден генерал Николай Караиванов и Петьо Мирчев и командирът на Флотилията бойни и спомагателни кораби на ВМС флотилен адмирал Велко Велков връчиха дипломи и пагони на офицерите, които предстоя да служат в съответния вид въоръжена сила.

Първенци на Випуск „Васил Левски“ – 2023 са полковник Диана Янева от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ и капитан III ранг Венцислав Вълев от специализация „Военноморски сили“ на специалност „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво”. Те бяха наградени със заповед на министъра на отбраната с възпоменателен медал „Васил Левски – 150 години безсмъртие“, книга и парична сума. Дипломите и отличията си получиха лично от държавния глава Румен Радев. Полковник Янева служи в щаба на СКС. По начало е специалист по комуникационно-информационни системи. И съвсем естествено след академията – командир на Мобилната КИС в Горна малина. Няма притеснения, защото познава службата и, както в  словото си по време на церемонията, преподавателите са ги подготвили така, че само могат да се гордеят с тях.

Капитан III ранг Венцислав Вълев служи във ВМС от 2011 г., когато е бил назначен за началник на „Радиотехническа служба“ на фрегата „Смели“, за да стигне до началник-щаб на Брегови информационен отряд. С дипломата от академията ще заеме длъжността заместник-началник на център във Военноморски координационен елемент във Варна и с амбицията след време да продължи в специалност  „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“.

Приветствайки випускниците, президентът ги призова да отстояват националните интереси, което изисква все по-отговорно поведение, все повече усилия и все по-голяма подготовка. Той анализира задачите пред командния състав на армията ни, споделяйки впечатленията си от хода на войната в Украйна. Открои като сериозен въпросът с недостига на военнослужещи, като пример посочи приемът на курсанти в НВУ „Васил Левски“, където кандидатите за курсанти са само 25 процента от обявените места за бъдещи офицери. Държавният глава подчерта също и необходимостта от повече целенасочени инвестиции в системата за национална сигурност в условията на военен конфликт в близост. „Модернизацията е всеобхватен и дълбок процес на трансформация, който засяга всички критично важни компоненти за гарантиране на националната сигурност“, заяви  държавният глава. Президентът  изрази очакване заедно с фокуса върху големите проекти за модернизация, да продължи интензивната работа по редица по-малки проекти, които обаче имат огромен ефект върху нашите отбранителни способности. Държавният глава призова за по-бързо развитие на високи технологии и тяхното адаптиране и прилагане в системите за наблюдение, разузнаване, комуникация, навигация. Президентът открои и значението на подготовката и способността на командния състав да изгражда бързо гъвкави и ефективни системи за управление и да взима навременни и адекватни решения.

Военната академия изпрати в армията поредния си випуск офицери

„Вярвам, че обучението във Военната академия „Георги Стойков Раковски“ ще ви помогне да се изграждате и утвърждавате като високоподготвени специалисти, можещи командири и мъдри лидери. Да продължите да повишавате оперативната съвместимост с нашите съюзници, да градите съвременни отбранителни способности за надеждна защита на Отечеството“, каза държавният глава на випускниците и изрази увереност, че те ще останат верни на призвание си – да служат предано на своя народ и Родина. Президентът се обърна и към завършващите петима военнослужещи от Република Северна Македония, като подчерта, че дипломирането им в България е част от усилията за изграждане на добросъседство, приятелство и сътрудничество между нашите страни.

Петимата офицери от Република Северна Македония получиха дипломите си от министъра на отбраната Тодор Тагарев. В приветствието си към випускниците той очерта актуалните моменти в отбранителната политика и заплахите за нашата сигурност. Посочи основните резултати от Срещата на върха на НАТО във Вилнюс и произтичащите от тях регионални политики. Националните ни отбранителни способности се развиват изцяло в съответствие с плановете за действие на Алианса, каза министърът. При 20 процента некомплект в армията е трудно да говорим за увеличаване на числеността на армията, каза пред журналисти министърът. Предвижда се да бъде създадена инфраструктура за базиране на многонационалната бойна група в района на Ямбол, каза министърът. Трябва да има бригаден щаб и една част от личния състав да бъде на наша територия и да има къде да ги настаним, обясни той. Спокойно обсъждаме ситуацията, не сме притеснени по никакъв начин. Всички съюзници са наясно с проблема, който създават руските действия в Черно море и имат готовност да помогнат на страната ни, посочи министърът и добави, че съюзниците ни са готови да инвестират в разузнавателни полети, за да бъде ясно каква е обстановката. Според него не може да има мирно решение на войната в Украйна, при което страната да предаде територии на Русия.

Военната академия изпрати в армията поредния си випуск офицери

Пред нас стои задачата Българската армия да отговаря на повишените стандарти в НАТО, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, след като връчи наградите на отличниците от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. В този смисъл той съобщи, че е разработена и предстои да се обсъди от Съвета по отбрана ниво Национална отбранителна стратегия. Според него, развръщането на щаб на многонационална дивизия на НАТО у нас, ще доведе до по-голяма сигурност и ще повиши възпиращият ни потенциал. Това, което се дискутира по отношение структура, инфраструктура, логистика, потвърди правилността на изводите и основните направления за работа, които заложихме в Стратегическия преглед – 2020 – 2032  и в Плана за развитие на Въоръжените сили – 2026,  каза пред журналисти началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Според него България е адекватна на обстановката. По отношение на некомплекта от личен състав той посочи, че винаги разглежда нещата паралелно – модернизация – повишаване на доходите – статус. Само тогава ще можем да направим службата адекватна, каза адмирал Ефтимов. Началникът на отбраната е оптимист, защото има консенсус в държавата по отношение на армията и отбранителните способности.

Военната академия изпрати в армията поредния си випуск офицери

През учебната година бяха пилотно изпробвани новите учебни планове, каза в началото на церемонията началникът на академията генерал-майор Дочев. Новост в обучението на слушателите и въвеждането на учебни дисциплини, свързани с използване на системите за компютърно моделиране, симулации и планиране.  Академията, подчерта той, като флагман на военно-образователната система, изпълнява своята мисия да подготвя високо квалифицирани за въоръжените сили и системата за национална сигурност. Тя е в хармония със съвременните тенденции за развитие на висшето образование в условията на повишена конкурентност и изискванията за качеството и професионалната реализация. „Вие сте готови за професионална реализация не само в структурите на Българската армия, но и за изпълнение на съюзни ангажименти в структурите на НАТО и ЕС“, каза в приветствието си генерал-майор Тодор Дочев и призова: “Не забравяйте, че признанието за Вашия труд идва и със сериозна отговорност. Бъдете лидери, поемайте отговорност и давайте пример. Бъдете стожер на държавността“.Факултетите „Национална сигурност и отбрана“ и „Командно-щабен“ бяха представени от техните началници полковник проф. д-р Георги Димов и полковник проф. д-р Емил Енев.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top