Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

По-голяма защита от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес от ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

[post-views]
Българските граждани избират 48-ия си парламент днес

Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес общо от парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ).Това съобщиха от ДПС.

„Повод са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора Михайлова. В резултат на садистично нападение с макетен нож, извършено от 26-годишен мъж, тя има 400 шева по главата и цялото тяло, освен това е със счупен нос и обръсната коса“, посочват от Движението.

Първият проект е за промяна на Наказателния кодекс. С него се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда.

Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК.

Възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда да отпадне от чл. 130 на НК, предлагат вносителите. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата да стане от 500 до 1000 лв, предвижда проектът. В момента тя е от 100 до 300 лв.

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, внесени отново с общ законопроект от трите парламентарни групи.

„Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка“, е записано в предложението за новия текст от закона. Той постановява, че „интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.”

Предвижда се и още една промяна – защита по закона да може да търси всяко лице, „което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“.

С предлаганите изменения в Закона за защита от домашното насилие се разширява кръгът на лицата, които попаднат под защитата му, като по този начин се попълва една празнота по отношение на значителна група лица, които са в интимни фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство, посочват в мотивите си  вносителите.

Водени от дълга си пред обществото, предлагаме промени, които да дадат адекватен отговор на зачестилите напоследък зверства, заявяват в мотивите си за промяна на НК трите групи в парламента, цитирани в съобщението на пресцентъра на Движението.

В пост на фейсбук страницата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ депутатът Калина Константинова пише: „Жертвите на домашно или базирано на пола насилие и жертвите на пропагандата си приличат по това, че не могат да се защитят сами. Те вече са под тежко влияние. Не могат да правят адекватни избори, решенията им понякога са нелогични, живеят в страх, реалността им е продиктувана отвън. От насилник. Или от насилническа доктрина“. Ние трябва да предпазим тези жертви, да гарантираме правата им и да опитаме да излекуваме щетите, смята тя.

Така стигаме и до абсурда, при който всички, които разбираме нуждата от по-добра защита за жертвите на насилие и виждаме дупките в законите и в работата на институциите, сме обвинени, че едва ли не умишлено сме „създали“ зверския случай в Стара Загора, като кампания за приемане на Истанбулската конвенция, пише още Константинова. „Дори това беше наречено СПО – специална психологическа операция. Колко арогантна аналогия с войната на Русия в Украйна!“, посочва още тя.

За внесените промени в двата закона от трите парламентарни групи съобщава и ГЕРБ на страницата си във Фейсбук. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС предлагаме промяна в НК и ЗЗДН, които предвиждат по-строги наказания при нанесени телесни повреди и гаранции за защита от домашно насилие в интимна връзка, се посочва в текста.

Трите парламентарни групи очакват да бъде насрочено извънредно заседание на Народното събрание, на което да се разгледат законопроектите.

Правната комисия ще заседава по текстовете в четвъртък, а се очаква извънредното заседание на парламента да бъде на 7 август.

Омбудсманът Диана Ковачева внесе също днес в Народното събрание предложение за наказателна отговорност за изтезание и унизително отношение, съобщиха от пресцентъра на институцията. Текстът е за промени в Наказателния кодекс, с които да се инкриминират деяния, унижаващи човешкото достойнство чрез причиняване на физическа болка или страдание, и цели да се включи нов състав на престъпление с  деяния, отговарящи на определенията за изтезание, мъчение, унизително третиране. Поводът е случаят от Стара Загора.

Вчера с протести в цялата страна хората изразиха подкрепата си за 18-годишното момиче, жертва на насилие в Стара Загора.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани