Информационен център на Министерство на oтбраната

Бързи, смели и сръчни сървайвъри ще спасяват спорта в армията

Инициатори на амбициозната цел са световната звезда в акробатиката Енчо Керязов (в средата) и директорът на ИЦ на МО Владимир Миленски (вляво)

Директорът на Информационния център на Министерство на отбраната Владимир Миленски се срещна със заместник-кмета на Ямбол Енчо Керязов, прочуто име в световната спортна гимнастика и цирковата акробатика, който няма нужда от специално представяне.

Целта на срещата е да се повиши имиджът на българската армия в обществото чрез организиране на спортни събития и съпътстващи ги инициативи, които да привлекат младите в редиците на Въоръжените сили. „Искаме да постигнем две цели – да вдигнем нивото на спорта в армията и имиджа на Българската армия сред младите хора, за които спортът е ценност. За всички наши съюзници, особено по-старите страни – членки в НАТО, спортът е генерален лост за привличане на съмишленици, част, от които стават военнослужещи. Чрез спорта най-лесно се комуникира между армията и обществото.“ С тези встъпителни думи се обърна Миленски към Енчо Керязов.

Директорът на Информационния център изрази намерението си да заложи на нова медийна политика, която освен традиционните медии – ВТК, вестник „Българска армия“ и сайтът armymedia.bg, да включва и социалните платформи, които използват младите – най-вече ученици в гимназиалните класове, посочвайки Инстаграм, а не толкова Фейсбук, който, както е известно, се полза от по-горните възрастови категории.

Миленски изтъкна още, че армията е единственото място, където на хората им се плаща, за да спортуват, а не обратното, както е в цивилния живот – да си плащат, за да ходят на фитнес. Той изложи пред Керязов амбицията на МО въпросната инициатива да не бъде само от едно спортно събитие, с което всичко да приключи, а да се превърне в една продължителна кампания със съпътстващи я събития. Победителите в състезанията могат да посетят спортните зали във военните формирования не само у нас, а и американската база „Рамщайн“ в Германия или военновъздушната база „Михай Когълничану“ край Констанца в Румъния.
Като пилотно събитие, на което паралелно да се организира състезание с деца, бе посочено предстоящото балканско първенство по спортно ориентиране, което ще се проведе в началото на следващата година в Самоков. Голям успех ще бъде, посочи Миленски, ако след време подрастващите започнат да прекарват повече време, посветено на спорт, отколкото пред компютрите. Той критикува и занижените критерии за физическата подготовка в армията, за да не напускат кадровите войници.

Представителният отбор на ВСК „Стрямци-61” от 61-ва механизирана бригада в спортното събитие Legion Run Bulgaria 2021
Фото архив БА

Един от възможните начини за постигане на целта да се повиши популярността на спорта, посочи от своя страна Енчо Керязов, е да се организират състезания в регионалните центрове на страната по подобие на някогашните „Спартакиади“, атрактивни състезания за преодоляване на препятствия, включващи планинско колоездене, алпийско катерене, крос-кънтри, бойни спортове, катерене на въже, хвърляне на ринг, спортна акробатика, плуване, стрелба с пневматично оръжие, лък, арбалет, хвърляне на нож и шурикени по подобие на американското телевизионно състезание „Нинджа“. Накратко – да бъде интересно. По-интересно от традиционните училищни кросове.

На срещата присъства и началникът на Дирекция „Операции и подготовка“ към Щаба на отбраната полковник Венелин Дерибеев, който отговаря за спортната дейност в БА. Той посочи още една възможност – организиране на военен петобой сред подрастващите, който включва плуване с препятствия, хвърляне на граната, стрелба, преодоляване на военна полоса и бягане. „В спортния календар на МО са включени над 20 военноприложни и държавни военни шампионати и първенства. Разбира се, за половината от тях отговаря Националната военна спортна федерация, която се финансира от проекти на Министерството на младежта и спорта“, поясни полковник Дерибеев.

„Щастлив съм, че тази среща се състоя, защото армията е пряко свързана със спорта, радостен съм, че се мисли в тази посока. Накратко, направихме един предварителен разговор, в който набелязахме основните параметри, по които ще работим, надяваме се да организираме няколко спортни събития, в които да участват не само българските военнослужещи, а и да се предизвика
интерес към армията най-вече у младите хора каза от своя страна в заключение Енчо Керязов. „От гледна точка на Информационния център на МО ние сме в дълг към Въоръжените сили, защото не им помагаме да популяризират спортните си дейности и подготовка“, заяви от своя страна Миленски. Според него това може да повиши имиджа им в обществото. Спортът в армията е не само привилегия, а и задължение, което се случва в работно време.

„Със съпътстващи спортни събития ще се опитаме да привлечем ученици от горните класове, както и техните родители и близки. Така ще се създаде много по-плътна връзка между обществото и армията със всичките позитивни последствия от това. Енчо Керязов е име в спорта, освен това е заместник-кмет на Ямбол и в момента работи усилено по множество проекти за увеличаване на влиянието на спорта сред обществото“, допълни още директорът на ИЦ на МО. Целта е този опит да се разпространи и в по-малките населени места, където има военни формирования, и след една година отношението към спорта във ВС да е по-активно и да се осъществи по-силна връзка между армията и младото поколение.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top