Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО патрулира над търговски кораби в Черно море

[post-views]
Започна най-голямото учение на НАТО от десетилетия „Steadfast Defender 24”

Три товарни кораба, принадлежащи на гръцка, израелска и турско-грузинска компания, пристигнаха в един от украинските зърнени терминали в делтата на р. Дунав в края на миналата седмица под наблюдение от самолети на НАТО и въпреки предупрежденията от страна на Русия, че ще ги третира като вражески, съобщава американският Институт за изследване на войната (ИИВ). Самолети на НАТО плътно са следвали корабите, които се насочили към Измаил, където се предполага, че ще натоварят зърно, след което ще се върнат в Черно море и ще се отправят към чужди пристанища.
Най-малко четири военни самолета на НАТО са патрулирали в морето над тях: патрулен самолет P-8 на ВМС на САЩ, Challenger на армията на САЩ с радар за сканиране на повърхността, дрон RQ-4 на ВВС на САЩ и самолет на НАТО E-3 за ранно предупреждение. Нито един от тези самолети не носи конвенционални оръжия, но изтребители на НАТО, включително италиански Eurofighter и румънски Ф-16, са били в близост в Румъния.

Гръцкият и израелският кораб са преминали в посока украинското пристанище Измаил през Босфора, а турско-грузинският – от Северна Турция. Екипажите на трите товарни кораба не са направили никакъв опит да скрият намеренията си. Всички те са били с включени радиорелета, които правят местоположението и курса си видими за всеки, който има достъп до интернет и уебсайтове за проследяване на кораби, се казва в сводката на ИИВ.

Пристанището Измаил, в което трябва да товарят зърно трите кораба, бе обект на руски удари с дронове и през тази седмица

На 17 юли Русия официално обяви оттеглянето си от зърненото споразумение, опитвайки се да го оправдае с новите взривове на Кримския мост дни по-рано. В същото време Москва оттегли „гаранциите за безопасност“ на корабоплаването в Черно море и обяви, че ще разглежда всички морски кораби, които се насочват към украинските пристанища, като „военни цели“. Министерството на отбраната на Украйна предупреди в отговор, че ще счита всички кораби, които отиват в руските пристанища в Черно море, както и в пристанищата във временно окупираните територии, „носещи военни товари с всички свързани с това рискове“.
По-рано ръководителката на пресцентъра на Южните сили за сигурност и отбрана на Украйна Наталия Гуменюк заяви, че има признаци, че Русия се готви да блокира Черно море. Тя каза още, че Русия може да имитира нападение от чужд кораб в Черно море или удар по самия кораб като част от операция под фалшив флаг, за което Държавният департамент на САЩ предупреди по-рано.
В края на миналата седмица министърът на отбраната Тодор Тагарев съобщи в телевизионно интервю, че Русия е удължила с още 10 дни забраната за корабоплаване в предупредителна зона в Черно море, която обхваща и част от икономическата зона на България. Първоначално определеният срок от Москва изтече на 28 юли. Министър Тагарев определи удължаването на срока като притеснително.

Дронове поразиха офис сграда в Москва

Чиновниците от руски министерства са изпратени да работят от вкъщи, след като дрон удари сграда във финансовия център на Москва рано във вторник. Същият небостъргач беше атакуван с дрон и в неделя, а кметът на руската столица Сергей Собянин съобщи, че вторият удар във вторник е счупил 150 кв. м от стъклената облицовка на сградата. Според министерството на отбраната дронът е бил унищожен, но отломките от него са счупили прозорците. „Ройтерс“ съобщава, че в засегнатата сграда се помещават правителствени служби. От 24 юли това е четвъртата атака с безпилотни апарати срещу Москва, имаше и други, за които Русия обвинява Украйна, но извън столицата: в Брянска област, в Ростов на Дон, в анексирания от Русия Кримски полуостров.
Съветник на министъра на икономиката на Русия каза във вторник, че служителите на министерството продължават да работят дистанционно, като експерти оценяват щетите върху сградите в московското сити.

Канал в „Телеграм“, управляван от руската онлайн медийна група Mash, излъчи снимки на щетите, нанесени на централата на Министерството на електронното управление, като съобщи, че персоналът е бил помолен да бъде издръжлив, но на повечето служители ще бъде разрешено временно да работят от вкъщи.
След първата атака технологичният гигант „Яндекс“, чиито офиси са разпръснати из руската столица, включително в московското сити, помоли персонала да напусне офисите си през нощта, когато има тенденция да се случват удари в руската столица. Много компании в Русия продължават да позволяват на служителите да работят в хибриден режим, разделен между дома и офиса, след локдауните, наложени по време на пандемията от COVID-19.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че украинските атаки срещу Москва и други руски цели са „актове на отчаяние“ и че Русия предприема всички възможни мерки за защита срещу удари.
Киев обикновено не поема отговорност за конкретни инциденти на руска територия, но съветникът на украинския президент Михайло Подоляк заплаши Русия с още „неидентифицирани“ дронове, „още разруха, още война“ в известната доскоро като „Туитър“ платформа. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024