Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

136 випускници с дипломи и лейтенантски пагони

[post-views]
136 випускници с дипломи и лейтенантски пагони
На изпращането на випуска бяха поканени и деца от детска градина „Соня“ с директор Жаклин Павлова, във Велико Търново. По предложение на НВУ за тях са били ушити специални курсантски униформи

Тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите и свидетелствата на кадетите от 145-и випуск на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ се проведе във Велико Търново. Общо 136 випускници получиха дипломите и първите си офицерски пагони. Първенецът на 145-и випуск „Васил Левски“ лейтенант Богдан Кенаров получи дипломата и офицерските пагони от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев. Лейтенант Кенаров е и носител на академичната награда „Борис Дрангов“ на НВУ, както и на други награди и отличия.
„За българския офицер независимо от историческите времена и политическите превратности винаги е имало един най-висш идеал – България, и най-голяма ценност – свободата и добруването на българския народ“, заяви президентът Радев.

На тържествения ритуал той пожела на випускниците смелост, чест и непреклонност по трудния командирски и житейски път. По думите на държавния глава получаването на пагоните е израз на отговорност, защото от днес завършващите Националния военен университет се посвещават на най-важната мисия – сигурността и суверенитета на Родината, и то в условията на все по-трудно предсказуем и противоречив свят, наситен с множество рискове и заплахи.

бригаден генерал Иван Маламов

Преди тържествения ритуал Румен Радев проведе среща с кмета на Велико Търново Даниел Панов, на която обсъдиха възможностите за развитието на общината и предизвикателствата пред местната власт.
„Армията винаги е била един от важните символи и гаранти на държавността и националната сигурност и суверенитет“, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си.
„Встъпвате в редовете на Въоръжените сили в ключово време на големи очаквания и промени. Днес, пред лицето на новите рискове и заплахи за сигурността в българското общество има безпрецедентен за последните десетилетия консенсус относно необходимостта от инвестиции в отбраната и модернизацията на армията ни. Ще имате шанса, честта и отговорността да ръководите усвояването на нова техника и въоръжение, да изграждате отбранителните способности на България и да реализирате съюзническите ни ангажименти по укрепването на колективната отбрана в рамките на НАТО“, каза още заместник-министър Запрянов.
Той поздрави отличниците по специализации и първенците на випуска на НВУ и на Професионалния сержантски колеж и им пожела мотивация, за да бъдат пример за колегите и подчинените по време на цялата им служба във Въоръжените сили.

„Вие избрахте най-благородната и отговорната професия – защитник на Родината“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в приветствието си към офицерите и сержантите от випуска. „Модернизацията на Въоръжените сили върви с ускорени темпове. Вие ще бъдете гръбнакът на този процес. Вие ще градите модерния облик на Българската армия“, подчерта още той.
„Убеден съм, че с вълнение очаквате да прекрачите прага на военните формирования. Направете го с гордо вдигната глава и вяра у себе си, защото Вие сте подготвени. Учете от първите дни, усвоявайте въоръжението, техниката, спецификата на войсковата служба. Първите години са тест за Вашите качества и чертаят посоката на Вашето професионално развитие. Българската армия и Република България имат нужда от Вас“, каза още началникът на отбраната.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов връчи част от дипломите на завършващите курсанти
Фото Николета Райдовска

„Българската армия е изградена от достойни хора, които следват идеалите на Васил Левски“, подчерта в словото си началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов. От своя страна в словото отговор първенецът на випуска лейтенант Богдан Кенаров благодари от името на завършващите на командния и преподавателския състав на НВУ за проявените професионализъм, търпение и разбиране. „Пред нас се откриват нови хоризонти и насочваме вниманието си към новите задачи и по-големите отговорности“, каза още първенецът на випуска.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов връчиха наградите на отличниците по специализации и на първенеца на випуска на Професионалния сержантски колеж.
Църковен ритуал по време на церемонията отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Тържественият акт по присвояване на първо офицерско звание се проведе в присъствието на висши офицери от Българската армия, представители на местната и държавната власт, военно-родолюбиви организации и много граждани.
Малко по-късно, по възстановена от преди няколко години традиция, на плаца в НВУ се проведе и тържествена вечеря за завършващите и техните близки, както и гостите на тържеството. Поднесена беше и музикална програма от курсанти в НВУ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани