Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
31 курсанти получиха първо офицерско звание
Баба Кунка с радост и сълзи на очи казва това е моята внучка лейтенант инж. Симона Станчева – моя радост и гордост Фото авторът

Автор: Красимир МИТОВ
Във ведрото утро на 28 юли за пореден път на централния площад в Плевен пред паметника мавзолей „Св. Георги Победоносец” хилядно множество хора от цялата страна, граждани и гости на града наблюдаваха с интерес поредния „звездопад”, обсипал раменете на 31 курсанти от 72-ри випуск „Васил Левски” на ВВВУ „Г. Бенковски” в Д. Митрополия. На церемонията бе присвоено и първо сержантско звание на кадетите випускници, бяха връчени и дипломите на абсолвентите на ВВВУ.

Под звуците на тържествен марш от представителния духов оркестър на ВВС строят бе приет от генерал-лейтенант Цанко Стойков –
заместник-началник на отбраната. Официални гости на тържеството бяха заместник- министърът на отбраната Станимир Георгиев, Илия Милушев – съветник на президента Румен Радев по национална сигурност и отбрана, бригаден генерал Димитър Иванов – командир на 24-та авиобаза, генерал-майор Тодор Дочев – началник на ВА „Г. С. Раковски”, бригаден генерал Иван Маламов – началник на НВУ „Васил Левски”, ректорът на МУ Плевен професор Добромир Димитров, д.м.н., капитан първи ранг Вълчо Атанасов – заместник-началник по административната част и логистика на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, и областният управител на Плевен Виолета Йеремиева, представители на сродни университети и институции, командири и началници на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната, на военни формирования от гарнизон Плевен и представители на военно-родолюбиви организации.

Лейтенант инж. Йоанна Данева получава поздравления, награди и офицерските пагони от зам.-министъра на отбраната

В приветствието си към випускниците заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев заяви: „Уважаеми випускници, вие ставате част от славните традиции на българските ВВС. Бъдете горди последователи на делото на плеядата български пилоти и авиоконструктори, отредили специално място на България в историята на въздухоплаването и зората на военната авиация. Гордейте се с вашите предшественици и бъдете достойни за мисията си. Нека делото на Васил Левски ви бъде пример за подражание.”.
От името на президента Румен Радев приветствие поднесе Илия Милушев, който заяви: „Уважаеми офицери випускници, Васил Левски е Апостол на свободата и символ на българската държавност. Учете се от неговите подвиг, завет и жертвоготовност в името на Родината. Убеден съм, че не ще пожалите сили, воля и енергия, за да приложите творчески в практиката усвоеното по време на вашето обучение и да издигнете авторитета на военната професия.”.

Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков се обърна към випускниците с думите: „Уважаеми господа офицери випускници, това, което научихте досега, е само едно начало. От тук нататък вие ще трябва още повече да учите и усвоявате новата техника, за да бъдете достойни защитници на Родината. Вие вече успяхте! Бъдете достойни и носете с гордост синята униформа. На добър час и успешна реализация във военните формирования, където сте разпределени да служите.”.

В словото си бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Г. Бенковски”, каза: „Миналото насочва опита към настоящето, то отправя послание и въпроси към бъдещето, а то от своя страна е отговорно пред миналото и настоящето за съхраняване и опазване на традициите ни. Живеем в динамично и непредсказуемо време, което непрекъснато налага предизвикателствата за своевременна и адекватна реакция на събитията. Новото поприще за вас няма да бъде леко и безоблачно, затова бъдете себе си, настоявайте да бъдете такива, каквито сте, както и да доказвате наученото тук. Ние стоим до вас и ви подкрепяме.”.

Със заповед на министъра на отбраната на курсантите випускници беше присвоено първо офицерско звание „лейтенант” и първенците и отличниците бяха наградени с предметни награди, възпоминателен медал „Васил Левски 150 години безсмъртие”, книга на историческа тематика „Българските бойни знамена за честта и славата на България”. Заместник-министър Георгиев връчи наградите, юбилейния медал и пагоните на първенеца на випуска лейтенант инж. Йоанна Данева от специализация „Летец-пилот“ и на отличника на специализация „Летец-пилот – лейтенант инж. Мариян Цветанов.

Лейтенант инж. Йоанна Данева отговори на поздравленията със слово, в което заяви: „Висшето военновъздушно училище е стълбицата към реализирането на желаната цел. Изкачването е трудно, но всяко стъпало си заслужава. Казано с думите на Левски – всичко се състои в нашите задружни сили. Такива думи могат да бъдат изречени само от личност, притежаваща силен характер, несломим дух и неизмерима смелост. Днес, 150 години след гибелта на този велик българин, аз и моите колеги имаме честта да се назовем випуск „Васил Левски”.

Фото ВВВУ

Благодаря на командирите и преподавателите ни, които помогнаха да реализираме мечтите си и да получим тъй бленуваните криле.”.
Генерал-лейтенант Цанко Стойков връчи наградите и дипломите на отличниците на специализации: лейтенант инж. Стефани Асенова –„Ръководител на полети“, лейтенант инж. Мартин Симеонов – „Авиационни електроприборни и автоматични системи“, лейтенант инж. Димитър Янков – специализация „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“.

С тържествен марш випускниците демонстрираха своето твърдо желание за достойна служба на страната си. В края на тържеството гостите и родители имаха възможност да разгледат Изнесения комплекс за авиационно образование, където заедно с младите офицери участваха в прием, даден от началника на училището.

Най-ново

Единична публикация

Избрани