Информационен център на Министерство на oтбраната

Вече не сме стопаджии за Антарктида, защото имаме наш кораб, каза проф. Христо Пимпирев във Варна

Вече не сме стопаджии за Антарктида, защото имаме наш кораб, каза проф. Христо Пимпирев във Варна

Досега бяхме стопаджии в пътуванията до Антарктида, но вече имаме наш научноизследователски кораб (НИК), отбеляза във Варна проф. Христо Пимпирев. Той участва в представянето на своята книга „Антарктическият стопаджия“, издадена в съавторство с Иглика Трифонова, както и на книгата „На юг от разума“ на Изабела Шопова.

Той припомни, че в края на 2022 г. за първи път страната ни изпрати експедиция на Ледения континент със собствен плавателен съд, НИК 421 „Св.св. Кирил и Методий“, който отплава от Варна. Професорът подчерта приятелската и успешна работа с Висшето военноморско училище (ВВМУ) в града в това плаване. На премиерата на книгата присъстваха част от кадетите, които бяха на 31-ата мисия, както и такива, измежду които ще бъдат избрани за 32-ата, която отплава през ноември, посочи Пимпирев. В залата бе и началникът на училището флотилен адмирал Боян Медникаров.

Книгата „Антарктическият стопаджия“ разказва за 30-те години проучвания на Ледения континент, в които ни возеха безплатно „на стоп“, но сега сме в нова ера, в други измерения на изследването му, посочи Пимпирев. Купихме си кола, макар и „на старо”, с която вече ние решаваме къде отиваме и гледаме в бъдещето, допълни той и сподели надежда, че след 5-6 години ще може да си позволим и нова кола.

Пимпирев зарадва публиката с думите, че чувства Варна като роден град, защото на пустите плажове край града се научил да плува като дете, а сега е почетен професор на ВВМУ и част от Варненската научна общност. Сега заедно покоряваме света, каза той и изрази благодарност към всички, които помагат на мисиите на Българския антарктически институт.

Книгата се е родила от интервютата с проф. Пимпирев  на Иглика Трифонова, която посетила пет пъти Антарктида. Освен тях, има и разкази за учения, споделени от 80 души, сред които всички български президенти, както и много чужденци, посочи авторката. Изданието съдържа и неин пътепис за пътуването до Ледения континент. Това е колективен труд за живота на проф. Пимпирев не само като учен, а и като човек, който ми показа, че няма невъзможни мечти, посочи Трифонова и съобщи, че предстои да напише специална книга за осъществяването на идеята за български научноизследователски кораб.

Оказа се, че Антарктида е творческо място, където са пребивавали писатели, художници и музиканти. Една от тях е англичанката Роузи Томас, която описва българската база в своя роман „Слънце в полунощ“. Сред тях е и Изабела Шопова, която създава своята книга „На юг от разума“ на самия континент. Тя сподели, че Антарктида е първата ни стъпка към Космоса и като варненка се гордее, че градът е станал първото антарктическо пристанище. Най-важното там са хората, защото не можеш да покориш този континент сам, трябва да бъдеш част от общност, смята писателката. Мястото вади най-извисеното от човечеството и показва, че има смисъл заедно да строим бъдещето, допълни тя. Думите ѝ потвърди и професорът, който изтъкна, че там парите не важат, важно е човешкото отношение.

Тримата разказаха още за трудното пристигане в българската база на остров Ливингстън, за предходниците в изследването на континента, които са прекарвали там по две години и половина, за жените в експедициите, които в началото са били изключение, но сега често са половината от състава. Според Пимпирев без тях не може, защото имат морална сила и облагородяват мъжете. Срещата предизвика голям интерес и гостите отговориха на въпроси за животните, които са срещнали на Ледения континент, лекували са ги и дори са хранили, без да искат. Пимпирев, за когото бе казано, че много добре разпознава правилните хора за мисиите на Ледения континент, изтъкна, че е нужно те да бъдат с лек характер, желязно здраве и екипен дух.

Източник: БТА

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top