Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва затяга обръча на индоктринацията

[post-views]
Москва затяга обръча на индоктринацията

От тази есен руските ученици в 10. и 11. клас ще учат по нов единен учебник, без право на избор. Той има две части – руска и световна история, като акцентът ще е върху това, как Русия е повлияла върху световната история. Уроците за европейските държави са намалени за сметка на тези за Азия, Африка и Латинска Америка. Африканските страни вече заемат една трета от частта за световната история, не е ясно дали учениците ще бъдат запознавани със славните дела на ЧВК „Вагнер“ на Черния континент.

Симптоматични са имената на авторите на новия единен руски учебник по история. Това са главният историк и идеолог на Кремъл Владимир Медински и Анатолий Торкунов, който е ректор на един университет, близък  до сърцата на старото поколение български дипломати – МГИМО. В частта за световната история съавтор на Медински е 91-годишният акад. Александър Чубарян, научен ръководител на Института за всеобща история.

През март м.г. обърнах внимание на личността на бившия министър на културата Медински, когато той оглавяваше руската делегация за мирните преговори с Украйна. Става дума за ултраконсервативен фалшификатор на историята, който смята, че критерий за достоверността на един исторически труд е това, дали той съответства на интересите на Русия. Не по-малко одиозна фигура е и съавторът на учебника Торкунов. Той е бивш дипломат, ректор е на МГИМО от 1992 г. – практически в цялата 31-годишна история на постсъветска Русия! От 2011 до 2020 г. е бил и председател на Съвета на директорите на „Первый канал“ – главният медиен рупор на Кремъл. Въобще – напълно проверен другар, доказал много пъти своята правоверност.

При представянето на помагалото Медински е заявил, че в учебника е преработен и „кардинално пренаписан“ разделът за съвременната история на Русия, обхващащ 70-те, 80-те, 90-те години на миналия век и нулевите години на 21 век. И най-важното – добавен е раздел за събитията от 2014 г. до днес. Вижте как са озаглавени параграфите в този раздел: „Натискът върху Русия от страна на САЩ“, „Противодействие на стратегията на Запада по отношение на Русия“, „Фалшификацията на историята“, „Възраждането на нацизма“, „Украинският неонацизъм“, „Превратът в Украйна през 2014 г.“, „Възвръщането на Крим“, „Съдбата на Донбас“, „Минските съглашения, какво представляваха те“, „Изострянето на ситуацията“, „Специалната военна операция“, „Противостоянието със Запада“, „Новите региони“, „Украйна – ултранацистка държава“, „Специалната военна операция и руското общество“, „Русия – страна на герои“ (б.м. – не знам дали сред тези герои е споменат и Пригожин).

По този учебник от 1 септември ще учат и децата в Донецк, Луганск и Крим, а също така в окупираните от Русия през м.г. Мариупол, Мелитопол и Бердянск. Явно Кремъл затяга обръча на индоктринацията, като изчиства всякакви полутонове, които бяха допускани преди 24 февруари 2022 г.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани