Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На 11 август 1995 г. 14 военнослужещи изгарят при катастрофа на околовръстния път на София

[post-views]
На 11 август 1995 г. 14 военнослужещи изгарят при катастрофа на околовръстния път на София

На 11 август 1995 г. 14 военнослужещи изгарят при катастрофа на околовръстния път на София
Снимка: БТА

На 11 август си спомняме за 14-те военнослужещи, които изгарят в камион при катастрофа. На днешната дата преди 28 години 14 военни загиват и само редник Кръстьо Дунчев оцелява. Виновните за трагедията с войниците от поделение 58 410  на Транспортни войски в София и до днес не са известни. Противоречиви са версиите за обстоятелствата довели до катастрофата. Една от тях гласи, че сблъсъкът е станал след стрелба по камиона, а куршумите са били предназначени за движещия се по същия път Иво Карамански. Материалите по делото са засекретени. По закон класифицираната информация се разсекретява след 30 години. На 7 септември 1996 г. в София е открит паметник на загиналите 14 военнослужещи.

В бюлетина на БТА четем:

Четиринадесет военнослужещи загинаха при катастрофа

София, 12 август 1995 г. /БТА/ Четиринадесет военнослужещи – лейтенант, двама ефрейтори и 11 редници, загинаха снощи при катастрофа на околовръстния път на София. Един редник е откаран в болница с опасност за живота. Това съобщи за БТА пресцентърът на Дирекцията на Националната полиция.

Снощи около 22 часа на околовръстния път на 200 метра след разклона за град Банкя /по посока на жк „Люлин“ в София/. Товарен автомобил ГАЗ 53 /с военна регистрация /, движещ се с несъобразена с пътната обстановка скорост, навлязъл в лентата за насрещно движение. Камионът се ударил в трактор Т 150 с ремарке. Последвало запалване и на място загинали 14 военнослужещи, а един е откаран в болница, но има опасност за живота му. Загиналите са от ЖП войски от поделенията в Обеля и Илиенци.

Д-р Желю Желев изказва съболезнования на близките на загиналите военнослужещи

София, 13 август 1995 г. /БТА/ Президентът д-р Желю Желев изразява най-дълбоки съболезнования на роднините и близките на загиналите в трагичната катастрофа български войници. Това съобщи на БТА говорителят на президента Валентин Стоянов.

Президентът настоява за бързо разследване на катастрофата, при която загинаха 14 военнослужещи

София, 14 август 1995 г. /БТА/ Президентът д-р Желю Желев днес се срещна с главния прокурор Иван Татарчев, съобщи на БТА говорителят на президента Валентин Стоянов. Президентът е настоял Военна прокуратура в най-кратък срок да разследва причините за катастрофата в София, при която загинаха 14 военнослужещи.

Утре е ден на национален траур

София, 14 август 1995 г. /БТА/ Министерският съвет обявява 15 август 1995 г. за ден на национален траур във връзка с гибелта 14-те военнослужещи край столичния квартал „Люлин“, съобщава Пресслужбата на правителството. Министър-председателят Жан Виденов и членовете на кабинета поднасят своите най-искрени съболезнования на семействата и близките на загиналите. Продължава работата на специалната комисия за изясняване на причините и отговорността за трагичния инцидент, информира Пресслужбата на МС и подчертава, че за резултатите обществеността ще бъде своевременно и пълно информирана.

Народното събрание се присъедини към народната скръб за загиналите военнослужещи 

София,  15 август 1995 г. /БТА/ Заместник-председателят на Народното събрание проф. Нора Ананиева изпрати съболезнователна телеграма до семействата и близките на 14-те загинали военнослужещи. Днес цяла България скланя траурни знамена пред паметта на бойците от поделение 58 410 – Строителни войски, загинали при автомобилната злополука на 11 август т.г. край София.

Народното събрание на Република България се присъединява към народната скръб, а на вас – техните близки, изказва най-дълбоки и искрени съболезнования за тежката и непоправима загуба, се казва в телеграмата.

Нека името на вашия близък и имената на всички негови загинали другари останат трайно в историята на българската войска, дала скъпи и незабравими жертви както в сражения, така и в мирно време в името на Отечеството, пише заместник-председателят на парламента.

Столицата отбеляза националния траур

София, 15 август 1995 г. /БТА/ Със заупокойни ектения, вмъкнати в Празничната литургия за Успение Богородично, започна в 9.30 часа днес отбелязването на националния траур в столицата. Той бе обявен снощи от Министерския съвет по повод смъртта на 14-имата войници, загинали в катастрофата в петък вечерта. По време на службата в катедралния храм „Св. Александър Невски“ – при Великия вход и по време на проповедта, епископ Галактион изреди имената на загиналите. Решението за нарушаване на службата е мое и не е във връзка с обявения от Министерския съвет траур, заяви пред репортер на БТА епископ Авксентий, завеждащ културно-просветния отдел на Светия синод. Всички членове на Синода са в отпуска, допълни той.

Рано тази сутрин наполовина бяха свалени националните флагове над Президентството, Министерския съвет, министерствата и националните медии. Националният трибагреник е смъкнат до долу над Народното събрание. Месинговата ролка на пилона е заяла и затова не можем да смъкнем флага, заяви пред БТА завеждащият аварийно-ремонтните работи в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Пламен Христакиев. Университетът отбелязва националния траур с черно знаме, провесено от големия балкон на централното крило на сградата.

Траурен митинг в памет на загиналите военнослужещи

София, 15 август 1995 г. /БТА/ Траурен митинг по повод гибелта на загиналите в катастрофата на 11 август военнослужещи се състоя тази вечер в поделение 58 410 на транспортни войски. На митинга присъстваха министърът на транспорта Стамен Стаменов, генерал-майор Христин Христов – командващ войските на Министерството на транспорта, подполковник Георги Георгиев – командир на поделение 58410. При доказана вина онези, които носят отговорност, ще бъдат много сурово наказани, заяви пред войниците от поделението министър Стаменов.

В следващите дни ще се състоят персонални разговори с военнослужещите в поделение 58 410 и с техните командири за установяване на причините за тежкото произшествие. На всеки член от семействата на загиналите войници ще бъдат изплатени 12 сержантски заплати, а на членовете на семейството на загиналия лейтенант – 12 офицерски заплати, каза в изявление за медиите министърът.

Шест войничета от Монтанско бяха погребани днес

София, 15 август 1995 г. /БТА/ Траурните символи в областния център Монтана днес бяха израз на дълбоката скръб и почит на хората от този край към загиналите военнослужещи. Наполовина спуснати бяха националните знамена на областната администрация, общината и сградите на държавните институции. Шест момчета бяха погребани с военни почести днес в различни селища. Военни шефове от поделението в Обеля и от военните отдели към областта и общините споделиха скръбта на близките и роднините на загиналите. С траурни процесии бяха изпратени редник Андрей Любенов от Монтана, Даниел Рангелов от Медковец, Румен Иванов от Владимирово, Валери Илиев от Долно Церовене, Венцислав Николов от Берковица и Валентин Цветков от Георги Дамяново. Със спуснат флаг и едноминутно мълчание военнослужещи от всички поделения в района отдадоха последна почит към загиналите. Прочетена бе съболезнователна телеграма от министъра на отбраната. Семействата на загиналите ще получат парични помощи от съответните общини, съобщиха от областната администрация.

Защо и как са изгорели 14-те войници ще се разбере идната седмица

София, 15 август 1995 г. /БТА/ През идната седмица ще можем да излезем с конкретни заключения за обстоятелствата, довели до смъртта на 14-те войници, заяви за БТА майор Боян Тошев от Софийска окръжна военна прокуратура. Трима прокурори и двама следователи разследват причините за трагедията, станала в нощта на 11 август, при която загинаха 14 военнослужещи от поделение 58 410.

Досега разследването е установило, че загиналият шофьор на камиона – ефрейтор Илиян Тодоров – не е карал пиян. Прокурорът Тошев заяви, че според всички събрани данни, той по принцип не е пиел. Установено е било също, че камионът е бил в отлично техническо състояние. Неговият ремонт е бил правен от бащата на загиналия Тодоров, който е бил старшина в същото поделение.

Все още не е ясно какво все пак е довело до трагичната развръзка. Макар камионът да е бил в насрещното платно, на пътя няма следа, която да показва, че шофьорът се е опитал да спре, въпреки движещия се срещу него голям трактор, каза майор Тошев. Една от версиите е, че в тъмнината Илиян Тодоров е взел неравност по пътя за дупка и се е опитал да я избегне с рязко завъртане на кормилото, надявайки се да се върне навреме в своето платно. Тъй като няма спирачен път, вероятно скоростта е била много висока.

Повечето от войниците са загинали в момента на удара, още преди да избухнат резервоарът на камиона и 130-те литра нафта от резервоара на трактора. Те буквално са били залепени за предната част на каросерията. За висока скорост говори и фактът, че скоростната кутия на камиона се е откъснала и изхвърчала. Ударът е бил жесток, каза г-н Тошев.

Допълнителен оглед на трактора и камиона ще доизяснява подробностите. По всяка вероятност ще бъде направен следствен експеримент с камион и трактор от същите типове, за да се разбере с каква скорост те са се движели един срещу друг. Предстои и нова комбинирана експертиза от лекари и специалисти по пътно-транспортни произшествия, която да хвърли повече светлина върху станалото.

При разследването е установено, че пътните листове и другите документи са в пълен ред. Законен e и договорът с фирмата, където са били изпратени да работят войниците. Не са констатирани нарушения на Устава за вътрешна служба. Разпитани са много свидетели. Сред тях са очевидци на катастрофата, командирът на поделението, войници.

Следственият експеримент за петъчната катастрофа ще бъде в края на седмицата

София, 17 август 1995 г. /БТА/ Камионът, катастрофирал в петък вечерта с 14-имата войници, се е запалил пръв, е установила техническа експертиза, започнала днес. Самото превозно средство е разглобено и в момента е в поделение на Транспортни войски в Илиянци. Това съобщи днес шефът на Окръжна Военна прокуратура полковник Кирил Гогев. Той уточни, че днес са правени нови замервания на мястото на катастрофата. Частичен следствен експеримент ще има в събота или в неделя заради по-спокойното движение, каза полковник Гогев. Тогава ще се уточни дали навлизането на камиона в насрещното платно, предизвикало удара, се дължи на бабуните по пътя, които в тъмното могат да се вземат за дупки. Полицаи, разпитани също днес, са потвърдили и присъствието на Иво Карамански на мястото. Според тях той cе e опитвал да угаси пламъците с минипожарогасител. Хората, наблюдаващи горящите превозни средства, са таксиметрови шофьори, преминаващи по същото време край инцидента, съобщи полковник Гогев. Някои от тях все още издирваме, други се обадиха, уточни той.

Табелата до мястото на катастрофата на околовръстното шосе е изчезнала

София, 22 август 1995 г. /БТА/ Крайпътната табела до мястото на катастрофата на 11 август, при която загинаха 14 военнослужещи, е изчезнала. От нея са останали само колоните и захвърлената рамка. Днес трябваше да бъдат готови резултатите от четворната експертиза за инцидента. Военните магистрати заявиха следобед, че това не е направено. Според майор Тошев версията за стрелба по камиона още не е доказана. Преди няколко дни Прокуратурата на Въоръжените сили съобщи, че проверява версията за стрелба по камиона, след като стана ясно, че по него има след от куршуми. Следи от куршуми бяха открити и по крайпътната табела. Според „Нова телевизия“ шефът на Софийската окръжна военна прокуратура полк. Кирил Готев е заявил, че ще провери за изчезването й още днес.

По камиона убиец е стреляно, съобщи военен прокурор

София, 23 август 1995 г. /БТА/ На лявата врата на камиона, в който на 11 август изгоряха 14 военнослужещи от Транспортни войски, са открити три дупки от куршуми, съобщи официално днес шефът на Софийска окръжна военна прокуратура полковник Кирил Гогев. Следите са от оръжие калибър 5,6 мм, но видът му не е установен, заяви полковникът. Подобно оръжие не е на въоръжение в Транспортни войски, уточни той. Разположението на следите показвало, че по ГАЗ-ката се е стреляло в движение. Куршуми не са попадали в тялото на водача ефрейтор Юлиян Тодоров и версиите, че той е изгубил контрол над управлението от нараняване отпадат, каза г-н Гогев.

Установено е, че по камиона е стреляно отвън навътре и слуховете, че изстрелите са от личното оръжие на лейтенант Вълчев не отговарят на истината, заяви полковник Гогев. Това според него ставало ясно от резултатите на балистичната експертиза. Освен нея били готови част от заключенията на съдебно-медицинската, а днес се очакват резултатите и от автотехническата експертиза. Следственият експеримент ще бъде вероятно в близките дни, каза полковник Гогев. Освен версията за стрелба по камиона се работело и по две-три други. Полковник Гогев отказа да уточни дали стрелбата по камиона e свързана с намиралия се на мястото на катастрофата Иво Карамански. Ако е така, с това трябва да се занимава Градска прокуратура заяви той. Според него Карамански не е най-важният свидетел. Досега били разпитани всички очевидци, които благоволили да се отзоват на молбата на Военна прокуратура. Единственият оцелял от инцидента редник Кръстьо Дунчев е бил разпитан вчера, потвърди полковник Гогев. Той щял да бъде разпитван допълнително, след като се възстанови напълно.

Четиринайсетте войничета са се стопили при температура хиляда градуса

София, 4 септември 1995 г. /БТА/ 1000-1100 градуса температура е развил пожарът, при който на 11 август загинаха 14-те военнослужещи от Транспортни войски, съобщи днес началникът на Софийска окръжна военна прокуратура полковник Кирил Гогев. Пожарната експертиза установила, че в кабината нямало други запалителни вещества освен горивото на камиона.

Лейтенант Венцислав Вълчев е загинал от интоксикация, показвали данните от съдебно-медицинската експертиза. 14 на сто въглероден двуокис са открити в белите му дробове.

Екип от психолози и социолози са разпитвали роднините и приятелите на шофьора Юлиан Томов, за да изградят психологическия му портрет и да установят устойчивостта му по време на шофиране, съобщи полковник Гогев.

Балистите не успяха да отговорят на много въпроси, заяви Кирил Гогев. Те щели да бъдат разпитвани и утре. Все още не е установен видът оръжие, с който е стреляно по камиона, каза прокурорът.

Иво Карамански не е разпитван допълнително, каза полковник Гогев. Неговите показания не са важни за следствието, тъй като той е пристигнал на мястото след катастрофата, заяви той.

За трагедията с 14-те войници са събрани множество свидетелски показания

София, 6 септември 1995 г. /БТА/ Събрали сме над 25 свидетелски показания за трагичния инцидент, довел до смъртта на 14-те военнослужещи, съобщи за БТА шефът на Софийската окръжна военна прокуратура полковник Кирил Гогев. Той допълни, че напълно готови са направените 5 различни експертизи по случая и скоро се очаква заключението на следствието. Полк. Гогев не уточни коя е най-вероятната версия за причините, довели до трагедията, но според него сред тях не са нито скоростта, с която са се движели камионът и тракторът, нито неравностите по пътя. Полковник Гогев не е пострадал сериозно от вчерашния инцидент, при който бе наранен от експлодирало осветително тяло на българска телевизия.

Показанията на свидетелите за смъртта на 14-те военнослужещите си противоречат

София, 14 септември 1995 г. /БТА/ Показанията на свидетелите за смъртта на 14-те военнослужещи си противоречат, съобщи днес за БТА майор Боян Тошев от Софийска окръжна военна прокуратура. Около 60 души досега са дали свидетелства по трагичния инцидент, но показанията се разминават както за часа, в който е станала катастрофата, така и в други детайли. Ще бъдат доизяснени отбелязаните противоречия. Иво Карамански е бил разпитван два пъти, пред следовател е говорил и оцелелият войник. Предстои извършване на серия от следствени експерименти, каза майор Тошев. Вероятно ще бъде разглобен двигателят на камиона, за да се разбере дали нещо не го е блокирало. Особено важни за нас са показанията на хората, живеещи наблизо, подчерта прокурорът.

Смъртта на 14-те войници не е пътно-транспортно произшествие

София, 22 септември 1995 г. /БТА/ Категорично отпадна версията, че смъртта на 14-те войници е причинена от пътно-транспортно произшествие, заяви днес началникът на Софийска окръжна военна прокуратура полк. Кирил Гогев. Това според него е доказано от заключенията на 6 съдебни експертизи, както и от показанията на 60 свидетели. Извън съмнение е часът на катастрофата – тя е станала между 22,25 и 22,35 ч.

Резултатите от последната автотехническа експертиза, пристигнали днес, показали, че двигателят на камиона и скоростната му кутия са били напълно изправни в момента на катастрофата. Двигателят не е прегрявал, не е и блокирал. Доказано е също, че по камиона е стреляно с оръжие калибър 5.60 мм. Сега се мъчим да установим ъгъла на стрелбата, мястото, откъдето е стреляно, и кой е стрелял, каза прокурорът. Балистичната експертиза е проведена с най-съвременни технически средства. Това е било мнението и на специалисти от Прокуратурата на въоръжените сили на Русия, които са били запознати със случая от полк. Гогев и от изпълняващия длъжността прокурор на ПВС полк. Николай Колев по време на посещението им в Москва. Военна прокуратура изяснява възможностите да получи сателитни снимки и вероятно ще се обърне към някои от страните, с които България е подписала спогодби за правна помощ. Полк. Гогев потвърди, че в антуража на Иво Карамански, който се е намирал на местопроизшествието, е имало двама сержанти от полицията. Според думите му в момента полицията води срещу тях дисциплинарно производство, а резултати от него ще има вероятно след седмица.

Засега няма заподозрени лица, обобщи полк. Гогев. Все още се установяват причините и обстоятелствата, довели до произшествието. Прокурорът изрази надежда, че до 20 дни следствието ще приключи работата си, опроверга обвиненията в мудност, както и твърденията, че предварителното производство по случая не е от компетенциите на Военна прокуратура.

Военни експерти от Москва ще помагат на следствието за смъртта на 14-те войници

София, 14 ноември 1995 г. /БТА/ Група военни експерти ще пристигне в края на седмицата от Москва, за да помогне на следствието, установяващо причините за смъртта на 14-те войници, които загинаха на 11 август тази година.

Още не се знае къде е колата, с която е бил Карамански при трагедията с 14-те войници

София, 1 декември 1995 г. /БТА/ Не се знае къде е колата, озовала се до мястото на трагедията с 14-те войници, в която е пътувал Иво Карамански, каза за БТА изпълняващият длъжността прокурор на въоръжените сили полк. Николай Колев. Той добави, че не е изяснено също дали в нея е имало радиостанция, настроена на честотата на полицията.

Иво Карамански, който преди дни напусна ареста срещу гаранция от 100 хиляди лева, вероятно ще бъде викан във военна прокуратура, за да изясни някои губещи се на следствието моменти.

По камиона с 14-те загинали войници не е било стреляно, е заключението на руските експерти

София, 5 февруари 1996 г. /БТА/ Заключението на руската балистична експертиза, помагаща на воденото следствие за смъртта на 14-те войници, е, че по камиона, в който те са се возили, не е стреляно, съобщи за БТА информиран източник от Прокуратурата на въоръжените сили, пожелал да остане неназован. Тази информация потвърждава думите на главния прокурор Иван Татарчев, който миналата седмица също заяви, че според него по камиона не е стреляно. Г-н Татарчев каза също, че е твърде вероятно да не се стигне до дело, в което виновните за трагедията да бъдат наказани.

Иван Татарчев : Следствието за смъртта на 14-те войници е прекратено, виновни няма

София, 25 април 1996 г. /БТА/ Следствието за смъртта на 14-те войници е прекратено, съобщи днес пред журналисти главният прокурор Иван Татарчев. Заключенията са, че няма виновни за трагичния инцидент, станал на 11 август миналата година край София. Това потвърди дадената преди време от г-н Татарчев прогноза, че виновник за трагедията едва ли ще бъде намерен и че делото едва ли ще влезе в съда.

Пълна измислица са информациите, че по камиона, в който са пътували войниците, е било стреляно, заяви прокурорът. Той отказа други коментари, но обеща, че ще нареди на изпълняващия длъжността прокурор на въоръжените сили полк. Николай Колев да огласи резултатите от 9-месечното следствие.

Различни и противоречащи бяха версиите за обстоятелствата, довели до сблъсъка на транспортния военен камион с трактор. Дълго време бе изяснявано дали не е било стреляно по камиона и с какво оръжие, но впоследствие тази вероятност бе отхвърлена.

Военният прокурор Боян Тошев за смъртта на 14-те войници: Не мога да приема формулировката „Прекратяваме делото, виновни няма“

София,16 май 1996 г. /БТА/ Не мога да приема формулировката „Прекратяваме делото, виновни няма“, заяви военният прокурор майор Боян Тошев по повод съобщенията, че делото за смъртта на 14-те войници е прекратено. Той съобщи, че то е спряно и върнато на следствието, което трябва да издири кой е стрелял по камиона.

Майор Тошев заяви, че като наблюдаващ делото прокурор е написал заключенията си, според които по газката със загиналите 14 войници безспорно е стреляно, а вина за трагедията носят все още неизясненият стрелец и шофьорът на камиона. Точната формулировка е „независимо съпричиняване“, уточни прокурорът. Прокурорът добави, че тъй като не са открити огнестрелни рани по загиналия шофьор, следва да се заключи, че той е нарушил чл. 20 и чл. 24 от Закона за движение по пътищата и правилника за неговото прилагане. Според тези текстове при опасност водачът трябва да намали скоростта и да спре. В случая не е имало спирачен път, а камионът се е озовал в насрещното движение.

Дал съм си мнението като професионалист юрист, пък каквото ще да става. Който иска, нека го отмени, заяви майор Тошев. Той добави, че според свидетелски показания на старши лейтенант от полицията, който е бил близо във фаталния ден и час на мястото на инцидента, се е стреляло. Стрелбата е била доказана и от българската балистична експертиза.

Преди време главният прокурор Иван Татарчев заяви, че виновните едва ли ще влязат в съда. Изпълняващият длъжността прокурор на въоръжените сили полк. Николай Колев съобщи неотдавна, че следствието е прекратено, виновни няма, а трагедията с 14-те войници е обикновена катастрофа.

По камиона с 14-те загинали войници не е стреляно, твърди последната автотехническа експертиза

София, 8 август 1996 г. /БТА/ По камиона, в който на 11 август миналата година загинаха 14-те войници, не е било стреляно, твърди последната българска автотехническа експертиза.

В експертното заключение, изготвено от група специалисти, чиято компетентност според ПВС е безспорна, пише: „Наложихме сектора ламарина от предната лява страна на автомобила върху мястото на евентуалния контакт с каросерията, при което установихме пълно съвпадение на двата отвора по ламарината и следата от удар със съответно разположение на болтове.

Експертното ни заключение е, че двата отвора и следата от удара върху лявата врата на кабината на товарния автомобил са получени в резултат на осъществен контакт на външната повърхност на вратата върху цялата лява страна на каросерията. Този контакт е настъпил в резултат на удара между трактора и автомобила и е вследствие на цялостната деформация на кабината. Не се установяват следи от удар, деформации, отвори и пр., които да не могат да бъдат обяснени с механизма на удара между двете моторни превозни средства.“

На 7 септември 1996 г. е открит паметник в София на загиналите 14 военнослужещи.  Монументът, дело на проф. Валентин Старчев и арх. Иван Лапатов, а средствата са събрани от дарения и са повече от 6,6 млн. лв.  

Георги Дилков предлага депутатите да съберат средства за построяване на паметник на 14-те военнослужещи

София, 13 септември 1995 г. /БТА/ Народните представители да съберат по 2000 лева за построяване на паметник на трагично загиналите 14 военнослужещи, предложи днес на другите парламентарни групи заместник-председателят на ПГ на БББ Георги Дилков.

Открива се паметник на 14-те загинали войници

София, 6 септември 1996 г. /БТА/ Утре, 7 септември, се открива паметник на загиналите 14 военнослужещи при трагичния инцидент, станал на 11 август 1995 година. Монументът е на мястото, където те загинаха – на околовръстното шосе, съобщиха на пресконференция днес родители и близки на военнослужещите.

На пресконференцията не се явиха очакваните окръжен военен прокурор полк. Кирил Гогев, изп. дл. главен прокурор на въоръжените сили полк. Николай Колев, както и наблюдаващият прокурор м-р Тошев, следователят и експертите по делото. Единствената мишена за многобройните журналистически въпроси, свързани с подробности около следствието, което е спряно от военна прокуратура и върнато „с препоръка да се издири неизвестният стрелец“, бе началникът на транспортни войски ген. Христин Христов. Той заяви, че не приема версията, според която откритите дупки по камиона са причинени от болтове, защото такива не са открити и на практика липсват. Ген. Христов не прие изявлението му да бъде окачествено като индиректно признание за това, че по камиона се е стреляло, тъй като подобно заключение може да направи само военна прокуратура.

За мен е стреляно и не само това – извършено е масово убийство, каза майката на загиналия Юлиан. Има много неща, които ни смущават и навеждат на мисълта, че истинските следи се прикриват умишлено, заявиха близките на военнослужещите.

Не сме деца, за да се подиграват с нас, каза Цеко Янчевски, вуйчо на Юлиан. Той изрази мнението на всички близки и родители, че на Главна прокуратура се плаща, за да мълчи. Как иначе да си обясним и упорития им отказ да застанат пред нас и журналистите, които чакаме истината за огромната трагедия, която ни сполетя, казаха родителите.

Открит бе паметник на загиналите войници

София, 7 септември 1996 г. /БТА/ Близки и роднини, както и граждани, се събраха днес в 11.30 часа на откриването на паметника на 14-те войници, изгорели живи в камион на Строителни войски на 11 август миналата година.

На възпоменателната церемония на Околовръстното шосе край София присъстваха министърът на транспорта Стамен Стаменов, заместник-министърът на отбраната Димитър Митков, депутати, офицери и войници.

Паметникът е построен със средства на над 20 организации, които са събрали над 7 милиона лева, бе съобщено на церемонията.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани