Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На 12 август 2000 г. в Баренцово море руската атомна подводница „Курск“ аварира и потъва, загиват 118 души

[post-views]
Русия ще прави специална дивизия от подводници, въоръжени с торпеда „Посейдон“ в Камчатка

На 12 август 2000 г. по време на учения на Северния флот на Русия в Баренцово море руската атомна подводница „Курск“ аварира и потъва. Загиват 118 души. Повече от седмица продължават опитите да бъде спасен екипажът, но без успех. Според официалната версия подводницата, която е в експлоатация от 1995 г., потъва в резултат на взрив и пожар в торпедния ѝ отсек. Операцията за изваждане на телата на загиналите моряци започва на 25 октомври 2000 г. и завършва на 7 ноември 2000 г., а тази за изваждане на самата подводница започва на 8 октомври 2001 г. и продължава 15 часа. Подводницата тежи 18 000 тона. Операцията по нейното изваждане се отлага няколко пъти.

В бюлетина „Международна информация“ на БТА пише:

Руска атомна подводница аварира в Баренцово море

Москва, 14 август 2000 г. /БТА/ Руска атомна подводница е аварирала в Баренцово море, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на пресслужбата на Военноморския флот на Русия. „По време на учения на Северния флот многоцелевата атомна подводница „Курск“ не е влязла във връзка в установеното време“, се казва в съобщението. По предварителни данни „на подводницата възникнали неизправности, в резултат на които тя е била принудена да остане потопена на морското дъно в района на бойната подготовка на Северния флот в Баренцово море“.  На мястото на инцидента пристигнали спасителни кораби, за да окажат помощ на авариралата подводница.  Спасителната операция се ръководи от командващия Северния флот адмирал Вячеслав Попов. Според съобщението на пресслужбата с подводницата е установена връзка и се поддържа контакт с екипажа. На борда на „Курск“ няма ядрено оръжие, а главният енергиен източник е под контрол. Радиационната обстановка остава нормална, посочва ИТАР-ТАСС.

Повече от седмица се правят опити да бъде спасен екипажът, но без успех.

Спасяването на екипажа на руската подводница в Баренцово море ще бъде много трудно

Осло, 14 август 2000 г. /БТА/ Норвегия свика заседание на комисията за ядрени инциденти, след като руската ядрена подводница „Курск“ аварира в Баренцово море, предаде Ройтерс. В подводницата има електрическа повреда, която заплашва екипажа със задушаване. Освен това в предната част на съда, който се намира на около 100 метра дълбочина, навлиза вода, съобщи руската телевизия НТВ, позовавайки се на военни източници. Екипажът на подводницата, която е сред най-модерните в руския флот, наброява 130 души. „Курск“ е в експлоатация от 1995 г.  и може да остане под вода 120 дни при максимална дълбочина 500 метра. На нея има два ядрени реактора и 24 крилати ракети. Предназначена е за унищожаване на самолетоносачи. Според класификацията на НАТО подводницата е клас „Оскар“. Тя се отличава с уникални конструкторски решения в ракетния комплекс, отбелязва ИТАР-ТАСС. В спасителната операция участват десетина кораба и специални плавателни съдове от Северния флот. Връзката с екипажа е възстановена и се поддържа през последните 16 часа.

При инцидент подводниците обикновено излизат на повърхността, но в този случай се е наложило потапяне на дъното, тъй като екипажът е изгубил контрол. Ако подводницата не може отново да изплува, извеждането на екипажа става изключително трудно, отбелязва Гундаров, цитиран от АП.

През последните години станаха множество инциденти с руски ядрени подводници, отбелязва АФП. Въпреки сериозните финансови затруднения обаче, руският военноморски флот продължава да участва в учения. Според проучване на природозащитниците от Грийнпийс от 1956 до 1991 г.  е имало най-малко 121 инцидента със съветски ядрени подводници. Поне в 10 от случаите е имало опасност за ядрените реактори. Според вестник „Известия“ 507 руски военнослужещи са загинали при инциденти по време на 40-годишната история на руските ядрени подводници.

В НАТО и Пентагона внимателно следят обстановката около авариралата руска подводница, Норвегия предлага помощта си

Брюксел, 14 август 2000 г. /БТА/ В НАТО внимателно следят обстановката около аварията на руската атомна подводница „Курск“, съобщи ИТАР-ТАСС. Но според източник от щаб-квартирата на НАТО не може да става дума за каквато и да е реакция или действие, защото Русия не се е обръщала за помощ към никоя страна-членка на организацията. Развитието на събитията около подводницата се следи внимателно и в американското министерство на отбраната, посочва агенцията без повече подробности.

Норвегия изрази готовност да помогне за спасяването на екипажа на подводницата, но досега не е получила никаква подобна молба от Москва, съобщи АФП. 

Норвежки и британски специалисти и оборудване се отправиха към мястото на инцидента с подводницата

Осло, 17 август 2000 г. /БТА/ Норвежкият кораб „Сийуей ийгъл“ е отплавал от норвежкото пристанище „Трондхайм“ към мястото на инцидента с руската атомна подводница „Курск“, предаде ИТАР-ТАСС.  Вчера беше решено норвежки водолази да участват в спасяването на екипажа на Курск.

Транспортният кораб „Норман Пайъниър“ със спасителни капсули и оборудване на борда, което вчера бе доставено от Великобритания в Трондхайм, също се е насочил към мястото на инцидента и се очаква да пристигне там в събота по обяд. Въпреки, че корабът ще се окаже в района на потъналата подводница точно седмица след инцидента, британските специалисти все още се надяват, че ще открият живи членове на екипажа, отбелязва АП. Военните от руския флот признават, че нямат представа какво става вътре в потъналата подводница, както и дали някой от екипажа е все още жив, сочи АП. Дори и да има оцелели, те са изложени на опасността от ниските температури и намаляването на кислорода.

Недостигът на информация в Русия

/Елен Депик-Попович, в. „Либерасион“, 18 август 2000 г. / Шест дни след трагедията с подводницата „Курск“ руснаците следят за първи път ден по ден развоя на една човешка драма, докато властите, раздвоени между манията за секретност и необходимостта да осведомяват, дават само илюзорни надежди. Комунистическата ера, когато трагедиите никога не бяха съобщавани, и времето на Горбачов, когато ги обявяваха много късно, са отминали.  Населението иска да бъде информирано и гледа CNN. За Кремъл задачата се усложнява. С отбягващ поглед министър-председателят Касянов изпуска съдбоносните думи пред камера: „Ситуацията е близка до катастрофа“.  И за да успокои, добавя:“ Трябва да се надяваме, че все още има шансове да се спаси екипажът.“

На 21 август 2000 г. началникът на Главния щаб на Северния флот вицеадмирал Михаил Моцак потвърди днес, че всички моряци в подводницата „Курск“ са мъртви.

Тежководолазите отвориха аварийния люк. Няма признаци за живот

Москва, 21 август 2000 г. /БТА/ Норвежките тежководолази успяха тази сутрин да отворят със сила аварийния люк на потъналата руска атомна подводница „Курск“, но не откриват засега никакви признаци за живот, съобщи говорителят на руския военен флот Владимир Навроцки, цитиран от АП. Водолазите в момента правят оглед, за да установят дали могат да проникнат във вътрешността на подводницата и да проверят за оцелели.

Северният флот потвърди, че всички 118 души в подводницата Курск са мъртви

Москва, 21 август 2000 г. /БТА/ Началникът на Главния щаб на Северния флот потвърди днес, че всички моряци в подводницата „Курск“ са мъртви, съобщи руската агенция „РИА новости“. „Нашите най-лоши очаквания се потвърдиха. Всички секции на подводницата са напълно наводнени и никой от екипажа не е оцелял“, заявил вицеадмирал Михаил Моцак. В 12. 25 ч. в деветия отсек на подводницата беше спусната видеокамера, която показа, че той е наводнен, добави вицеадмиралът. Това е първото изявление на руски официален представител, че няма оцелели в подводницата, отбелязва агенция Ройтерс.

Руските военни са знаели още от началото, че в подводницата няма живи

Москва, 21 август 2000 г. /БТА/ Още миналия понеделник, когато се появиха първите съобщения за трагедията в Баренцово море, в предприятието „Мурманскморскал“ пристигнала секретна спешна поръчка за 120 ковчега – за моряците стандартни, за офицерите – скъпи, твърдят специалните кореспонденти на в.  „Московски комсомолец“ в Североморск. В събота, 19 август, когато командването на Северния флот призна, че вече едва ли има живи в подводницата, ковчезите са били доставени в града.

Лондонският вестник „Гардиън“ публикува последното писмо на подводничар от „Курск“ до майка му

Лондон, 21 август 2000 г. /БТА/ „С мен всичко е наред, работя като готвач и току-що получих свидетелството си за подводничар“, писал на майка си Сергей Виченко, един от 118-те моряци в руската атомна подводница „Курск“, 20 дни преди тя да потъне на 12 август. Писмото с дата 23 юли е публикувано днес в лондонския вестник „Гардиън“. Сергей Виченко се извинява, че не е писал по-рано, защото подводницата била в морето.  „Но сега сме на пристанището и товарим ракети.  Когато свършим, ще се върнем в морето, а после ще отидем в Североморск за военен парад.  Утре ще се опитам да пусна това писмо“, пише на майка си 20-годишният подводничар.  Той обяснява, че готвачите се радват на някои привилегии – разрешено им е да се мият всеки ден и да спят по 12 часа на денонощие. За да отпразнуват получаването на свидетелствата, младите подводничари изпили по чаша морска вода и целунали чук, потопен в смазка.  След това командирът стиснал ръцете на всички. „Но от морската вода малко ни прилоша“, пише Сергей Виченко.  Писмото до майка му завършва с думите: „Довиждане, обичам те, липсваш ми. Пиши ми“. 

След новината, че всички от екипажа са загинали президентът на България Петър Стоянов, министър-председателят Иван Костов, председателят на Народното събрание Йордан Соколов и министърът на отбраната Бойко Ноев изпращат съболезнователни телеграми, за което БТА съобщава в бюлетина „Вътрешна информация“.

В Русия е обявен ден на траур за загиналите подводничари

Москва, 22 август 2000 г. /БТА/ Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който 23 август е обявен за ден на траур в Руската федерация във връзка с трагедията в Баренцово море, където намериха смъртта си 118-те моряци от потъналата на 12 август атомна подводница „Курск“, предаде Ройтерс.

Семейства на загиналите подводничари отказват да участват в официалната траурна церемония

Мурманск, 22 август 2000 г. /БТА/ Повечето семейства на загиналите моряци от „Курск“ обявиха днес, че няма да участват в официалната траурна церемония във Видяево утре, предаде АФП.  Семействата настояват да бъдат извадени телата на подводничарите. Според специалисти това ще отнеме най-малко два месеца.

В Русия днес е ден на национален траур

Москва, 23 август 2000 г. /БТА/ В цяла Русия днес знамената са спуснати наполовина в деня на национален траур, обявен от президента Владимир Путин в памет на 118-те моряци, загинали в катастрофата на атомната подводница „Курск“ в Баренцово море, предаде агенция Интерфакс. Властите поискаха телевизионните канали и културните центрове да съкратят от програмите си всички развлекателни елементи. В гарнизоните на руските ВМС ще се състоят възпоменателни церемонии в памет на загиналите. Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий Втори ще отслужи заупокойна литургия в Москва.

Възбудено е наказателно дело за гибелта на подводницата „Курск“

Москва, 24 август 2000 г. /БТА/ Генералният прокурор на Русия Владимир Устинов съобщи, че е възбудено наказателно дело за крушението на атомната подводница „Курск“, предаде ИТАР-ТАСС.  На пресконференция той посочи, че членът от наказателния кодекс, по който е възбудено дело, ще бъде съобщен допълнително. В разследването на катастрофата ще вземат участие и специалисти от Федералната служба за сигурност на Русия, заяви в Североморск директорът на ФСС Николай Патрушев, който участва в заседанието на правителствената комисия, разследваща причините за трагедията. Патрушев съобщи, че руските секретни служби проучват двама дагестанци, които са се намирали на борда на „Курск“ по време на катастрофата, намеквайки по този начин за възможността от терористичен акт срещу атомната подводница.

Образувано е наказателно дело за гибелта на „Курск“ по член за нарушена безопасност на движението

Москва, 25 август 2000 г. /БТА/ Във връзка с гибелта на руската ядрена подводница „Курск“ е образувано наказателно дело по член за нарушаване на правилата за безопасност на движението и   експлоатация на транспорта, довело до смърт по невнимание.  Това съобщи началникът на пресслужбата на Главната военна прокуратура на Русия Сергей  Ушаков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Няколко пъти се отлага началото на операцията за изваждане на телата на загиналите моряци. В крайна сметка операцията започва на 25 октомври 2000 г. и завършва на 7 ноември 2000 г.

Норвежката фирма „Столт Офшоре“ ще вади телата на моряците от „Курск“

Осло, 22 август 2000 г. /БТА/ Норвежката фирма, чиито водолази успяха да отворят потъналата руска подводница „Курск“, днес се съгласи да извади телата на загиналите моряци, предаде ИТАР-ТАСС.  Според представителка на компанията „Столт Офшоре“ в момента се водят преговори със Северния флот на Русия за уточняване на подробностите. Фирмата посочила, че се нуждае от две седмици, за да реши как ще се извърши дълбоководната операция.  Според Ройтерс „Столт Офшоре“ щяла да проучи също как да бъде извадена на повърхността потъналата на 108 м дълбочина подводница, без това да доведе до изтичане на радиация от двата ѝ реактора.  Фирмата ще поиска да узнае всичко за структурата на „Курск“, как е била построена, какви са повредите й, а след това ще решава с каква техника да се осъществи изваждането, каза говорител на „Столт Офшоре“.

Руски водолаз влезе в подводницата „Курск“

Москва, 25 октомври 2000 г. /БТА/ Руски водолаз влезе днес в ядрената подводница „Курск“ на дъното на Баренцово море, но не откри нито едно от телата на загиналите матроси, съобщи главнокомандващият Северния флот Вячеслав Попов, цитиран от ИТАР-ТАСС. Водолазът проверил пет метра от осмия отсек и не открил нито едно тяло, уточни адмирал Попов. Водолазът засега не е могъл да отвори люка, през който би трябвало да се проникне в долното помещение на отсека, добавя ИТАР-ТАСС. Екипи руски и норвежки водолази пробиха през последните дни отвор в корпуса на ядрената подводница, за да се опитат да извлекат част от телата на 118-те моряци от екипажа, които загинаха при катастрофата на 12 август.

Двайсет и трима матроси от „Курск“ са останали живи след експлозията

Москва, 26 октомври 2000 г. /БТА/ Двайсет и трима матроси от „Курск“ са били живи след експлозията на борда на руската атомна подводница на 12 август, предаде ИТАР-ТАСС. Едно от четирите тела, които бяха извадени от подводницата, бе разпознато, а в джоба на униформата му бе намерена бележка:“13,15 часа. Целият екипаж от шести, седми и осми отсек премина в девети. Тук сме 23 души. Взехме това решение заради аварията. Никой не може да изплава.“ После имало няколко неясни цифри и обяснение „пиша на тъмно“.

Завърши операцията по изваждането на телата на загиналите в Курск

 Москва, 7 ноември 2000 г. /БТА/  Завърши операцията по изваждането на телата на екипажа на руската ядрена подводница „Курск“, съобщи днес главнокомандващият руския военноморски флот Владимир Куроедов за ИТАР-ТАСС.

От катастрофиралата подводница са били извадени телата на 12 моряци от общо 118 членове на екипажа. 

Водолазите няма да влизат повече във вътрешността на ядрерната подводница, която потъна на 12 август в Баренцево море. В момента те изследват състоянието на най-силно пострадалия първи отсек на подводницата, както и терена около „Курск“ на 108 метра дълбочина, за да изяснят причините за катастрофата и да подготвят евентуалното изтегляне на съда на повърхонстта идната година.

Всички отвори, пробити по корпуса на подводницата, са затворени и властите решили да прекратят операцията поради невъзможността водолазите да проникнат по-навътре в „Курск“.

Операцията за изваждане на подводницата се осъществява от датски консорциум. Тя започва на 8 октомври 2001 г. и продължава 15 часа.

„Курск“ повдигната на 10 метра от дъното

Москва, 8 октомври 2001 г. /БТА/ Потъналата миналата година в Баренцово море руска атомна подводница „Курск“ е била повдигната в 5 часа тази сутрин на 10 метра от морското дъно, съобщи ИТАР-ТАСС. С дистанционни телевизионни апарати специалистите оглеждат корпуса ѝ и следят хода на операцията. Направен е също така опит, за сега неуспешен, да се фиксира останалият на дъното първи отсек на подводницата.  След два часа опитът ще бъде повторен, посочва агенцията. Когато „Курск“ бъде издигната на 20 метра над дъното в нея отново ще влязат водолази, за да проверят на място състоянието на подемните устройства, датчиците и другите прибори, монтирани на корпуса ѝ. Ако операцията продължи успешно ще бъде направен опит подводницата да бъде откарана на буксир в Росляковското пристанище.

Руската подводница „Курск“ бе вдигната от морското дъно

Мурманск, 8 октомври 2001 г. /БТА/ Трудната и рискована операция за изваждане на авариралата руска атомна подводница „Курск“ днес завърши успешно, предодоха информационните агенции.

Датският консорциум, който се нае да вдигне „Курск“ от дъното на Баренцово море, закрепи корпуса на подводницата към баржата Гигант-4, която ще я изтегли до брега.

Вдигането започна малко преди 3 часа сутринта българско време и отне около 15 часа. Подводницата бе изтеглена със стоманени кабели, спуснати от баржата и бе закрепена здраво към нея.

Спасителната операция струва на руското правителство около 65 милиона долара. Решено бе „Курск“ да се вдигне от дъното, за да се избегне евентуална заплаха за околната среда от нейните ядрени реактори.

Следователи влязоха в корпуса на „Курск“

Мурманск, 25 октомври 2001 г. /БТА/ Шестима руски военни следователи влязоха днес в корпуса на авариралата руска ядрена подводница „Курск“, която е изтеглена на сух док край Мурманск, съобщи ИТАР-ТАСС. В деветия сектор на подводницата те започнаха да търсят телата на загиналите моряци. В откритите след аварията записки на един от членовете на екипажа се казва, че в момента на катастрофата миналото лято в Баренцово море, в този отсек са се намирали 23 души. Миналата година, веднага след трагедията, бяха извадени телата на 12 моряци. Сега следователите ще търсят останките на още 11 подводничари.

След аварията на подводницата се тиражират различни версии каква е причината – сблъсък с друга подводница, взрив в самата нея, терористичен акт на член на екипажа и др., но в крайна сметка официалната версия е взрив и пожар в торпедния отсек на подводницата.

Предполага се, че руската подводница е попаднала на мина

Санкт Петербург, 15 август 2000 г. /БТА/ Огледът на корпуса на авариралата руска подводница „Курск“ показа, че носовата ѝ част е силно повредена, и експертите са склонни да мислят, че тя се е блъснала в невзривена дълбочинна мина от времето на Втората световна война. Това съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки пресслужбата на Северния флот. 

Подводницата „Курск“ е жертва на сблъсък

Москва, 17 август 2000 г. /БТА/ Има неопровержими доказателства, че катастрофата на подводницата „Курск“ е резултат от сблъсък. В момента се прави всичко възможно за издигането на подводницата и спасяването на хората, каза след заседание на правителството министърът на отбраната Игор Сергеев.    

Над 30 семейства на военни, които се намират в потъналата подводница, се събраха днес във военната база на Северния флот „Ведяево“. Грижите за тях е поел щабът на дивизията атомни подводници. Жените се държат, но някои от децата са получили нервен срив, след като гледали телевизионните коментари по случая. Главна военна прокуратура опроверга информацията, че е открито следствено дело по случая.  Причините за инцидента се разследват само от правителствената комисия, оглавена от вицепремиера Иля Клебанов. Ако се появят достатъчно основания, ще направим проверка, заявили от прокуратурата за ИТАР-ТАСС.

Норвежки сеизмичен институт регистрирал две експлозии в Баренцово море в събота

Осло, 18 август 2000 г. /БТА/ Норвежкият сеизмичен център НОРСАР съобщи днес, близо седмица след злополуката с руската атомна подводница „Курск“, че е регистрирал две силни експлозии миналата събота в района на Баренцово море, предаде АФП. В 7 ч. и 28 мин. по Гринуич е регистрирана първата експлозия със сила 1,5 по скалата на Рихтер, а две минути по-късно, в 7.30 ч.  втора, по-силна експлозия от 3,5 по Рихтер, съобщи говорител на сеизмологичния център.  Експлозиите са станали много близо до мястото, където се е намирала подводницата „Курск“, посочи говорителят. САЩ съобщиха в сряда, че са засекли миналата събота два взрива в подводницата, напомня АФП. Военни експерти са на мнение, че едно или няколко от торпедата на „Курск“ може да са избухнали, отбелязва Асошиейтед прес. Тази възможност бе потвърдена и от говорителя на НОРСАР. В центъра продължават да анализират сеизмичните данни. Не е ясно защо той разгласява тази информация с близо седмица закъснение, посочва АП.

„Курск“ е жертва на експлозия след потъването на дъното на Баренцово море

Москва, 19 август 2000 г. /БТА/ Руската ядрена подводница „Курск“ е станала жертва на силна експлозия след като е потънала на дъното на Баренцово море, съобщи днес официалната комисия, която разследва трагичния инцидент, цитирана от ИТАР-ТАСС. Причината за взрива все още е неизвестна, но именно той е причинил разрушенията във вътрешността на подводницата, които пречат на проникването на спасителните екипи в нея. 

Щабът на Северния флот опровергава версията за „чеченска следа“ в катастрофата с подводницата

Москва, 22 август 2000 г. /БТА/ Щабът на Северния флот окачестви като абсолютна измислица версията, според която подводницата „Курск“ е станала жертва на терористичен акт, организиран от чеченец в нейния екипаж. Тази декларация беше направена, след като на пропагандния сайт на чеченските бунтовници в Интернет се появи съобщение, че подводницата била унищожена от мюсюлманин камикадзе. Според авторите на материала, в екипажа на подводницата имало дагестанец, който сам предложил услугите си да помогне на мюсюлманите в Чечения и Дагестан в борбата им срещу руската империя. С позоваване на неназовани чеченски източници се твърди, че това бил „потомственият подводничар“ Хаджиев.

Руската атомна подводница „Курск“ била потопена от ракета, изстреляна от руски кораб според доклад на ФСС

Берлин, 8 септември 2000 г. /БТА/ Руската атомна подводница „Курск“, която потъна миналия месец и всичките 118 души на борда ѝ загинаха, е била ударена от ракета за борба с подводници, изстреляна от руския крайцер „Петър Велики“. Това се казвало в доклад на руската Федерална служба за сигурност, за който съобщава днес германският „Берлинер цайтунг“, цитиран от осведомителните агенции. Докладът на ФСС, който съдържал изводите на специална комисия, натоварена от шефа на службата Николай Патрушев да разследва инцидента, бил връчен на президента Владимир Путин още на 31 август. Според него крайцерът „Петър Велики“ изстрелял на 12 август ракета за борба с подводници от типа „Гранит“ в рамките на провеждащите се тогава военноморски учения. Ракетата изминала около 20 км под водата след изстрелването си, след което екипажът на крайцера регистрирал две експлозии под водата. По-късно било установено, че ракетата е била насочена на около 400 м от мястото, където се е намирала подводницата „Курск“. 

Руският военноморски флот отхвърли съобщението, че „Курск“ е била ударена от руска ракета

Москва, 8 септември 2000 г. /БТА/ Руският военноморски флот днес отхвърли съобщението на германския вестник „Берлинер цайтунг“, че атомната подводница „Курск“ е потънала, защото е била ударена от руска ракета, предадоха осведомителните агенции.

„Убиха ни“, пишело в бележката на моряка Колесников

Москва, 8 ноември 2000 г. /БТА/ По подводницата „Курск“ е стрелял крайцерът „Петър Велики“ с бойни ракетни торпеда, твърди свидетел на трагедията, който се обадил в редакцията на в. „Новая газета“.  Изпробвани били нови ракети, които при попадане във водата изстрелвали „умно торпедо“, предназначено да търси подводници. „Петър Велики“ и подводницата „Курск“ се оказали в един и същ район. В един момент от водата се издигнал взрив, приличащ малко на ядрен, след това още един. Всички помислили, че са засегнали намиращата се наблизо американска подводница.  „Петър Велики“ веднага тръгнал бързо да се измъква от района, когато уловили по радиото глас:  „Връзката с подводницата е прекъсната.“ Тогава разбрали кого са унищожили. Върнали се и започнали да търсят.  Естествено, подводницата „Курск“ беше намерена от „Петър Велики“, разказал очевидецът. По-късно било заповядано да се поддържа версията за „сблъсък с врага“. Адмиралите прикривали гърба си.  Свидетели не били нужни, а според намерената бележка на командира на турбинната група, хората в подводницата са били живи три денонощия.  В нея пишело:  „Убиха ни.“ И датата – 12-и, в 12 часа.  А официално за аварията беше обявено на 14-и август. Последната дата в бележката била 15-и.  Беше ни заповядано да казваме, че са умрели два часа след аварията, пише „Новая газета“, позовавайки се на думите на очевидеца.

Изтичане на торпедно гориво – причина за трагедията с руската атомна подводница „Курск“, съобщи официално Русия

Москва, 26 юли 2002 г. /БТА/ Взривове в носовия отсек на руската атомна подводница „Курск“, предизвикани от изтичане на гориво от торпедо, са унищожили руската атомна подводница „Курск“ през август 2000 година в Баренцово море. Това констатира завършилото разследване на инцидента, предадоха световните агенции.

Генералният прокурор Владимир Устинов направи съобщението след среща с президента Владимир Путин, който наредил обществеността да бъде осведомена за причините за експлозията, уточнява ИТАР-ТАСС. Разследването на инцидента е било най-обективното , всестранно и задълбочено проучване на причините за катастрофа от подобен род в историята на флота, обобщил Путин информацията от експертите. Тя ще бъде предоставена на всички желаещи специалисти, за да направят практически изводи за в бъдеще, отбелязал Путин. Наказателното дело срещу длъжностните лица, отговорни за ученията в Баренцово море и за производството на дефектното торпедо, е прекратено поради липса на престъпление, съобщил Устинов.

Източник: БТА

Най-ново

Единична публикация

Избрани