Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Договориха ремонта на 6 двигателя за МиГ-29

[post-views]
Договориха ремонта на 6 двигателя за МиГ-29

Стойността на поръчката е 9,552 млн. евро без ДДС

Договор за ремонта на 6 двигателя за изтребители МиГ-29 беше подписан в Министерството на отбраната. Това стана на 11 август, информираха от МО. В съобщението за подписването на договора се посочва, че с цел осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 до постигане на оперативни способности за носене на бойно дежурство с новата бойна платформа Ф-16 Блок 70 Министерството на отбраната възложи изпълнението на обществена поръчка с предмет „Основен/капитално-възстановителен ремонт на двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29” на полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A.

Договорът е сключен след проведена обществена поръчка. Стойността на договора, под който подпис от българска страна положи заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев, е 9,552 млн. евро без ДДС.

Предмет на ремонтно-възстановителните дейности ще бъдат 6 броя двигателя, като е предвидено за всеки двигател срокът на ремонт да не надхвърля 9 месеца от датата на предаване. Двигателите ще бъдат ремонтирани в ремонтната база на изпълнителя в Полша.

Вчера министърът на отбраната Тодор Тагарев проведе среща с Командването на Военновъздушните сили. Обсъдени бяха състоянието, проблемите, възможните решения и бъдещото развитие на бойната ни авиация. Тема на разговора беше и ходът на изпълнение на проектите за превъоръжаването и модернизацията на ВВС.

Преди дни стана ясно и че МО е обявило обществена поръчка за основен/капитално-възстановителен ремонт на кутии на самолетните агрегати КСА-2 за самолет МиГ-29. Според БТА срокът за изпълнение на услугата за всяка една КСА-2 не трябва да бъде по-голям от 12 месеца. Прогнозната стойност на поръчката е 4,7 млн. лв. с включен ДДС. Крайният срок за получаване на оферти или на заявления за участие е 14 септември.

Първите 8 изтребителя Ф-16 Блок 70, които България закупи от САЩ, трябва да пристигнат през 2025 г. От МО съобщиха вчера, че при изпълнението на проекта за придобиване на нов тип боен самолет Ф-16 Блок 70 отбранителното ведомство и ВВС ще бъдат подпомагани от съветник от САЩ, финансиран от американското правителство. Акцент в работата на съветника ще бъдат дейности по политиката, планирането, инфраструктурата, логистиката, поддръжката и повишаването на оперативната съвместимост на бойната ни авиация със съюзниците от НАТО, съобщиха от МО.

Съветникът пристигна в България след  посещението в САЩ през юли на заместник-началникa на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков по повод 30-ата годишнина от стартирането на Програмата за партньорство с Националната гвардия на щата Тенеси. По време на посещението си той разгледа производствената линия на F-16 и се срещна с ръководителите на компанията-изпълнител.

Най-ново

Единична публикация

Избрани