Информационен център на Министерство на oтбраната

Пътеки във всички посоки тръгват от „Узана”

Тук е географският център на България.

В летните горещини, естествено, търсим път към прохладата на планините. Отваряме картата на България и започваме да планираме кратката си почивка. Рила и Пирин са ни достатъчно познати, а и в тях във всеки сезон е доста пренаселено от туристи. Пък и до тези планини се стига по няколко основни подхода, по които понякога е истинско автомобилно стълпотворение. Преживели сме го.

Затова избираме Стара планина. И то – нейната централна част. Балканът е голяма планина, с много маршрути за всякакъв вид туризъм. Така за няколко часа от столицата се озоваваме в местността „Узана”. Това е всъщност курортната зона на габровци, на 20-ина километра от областния град. Пътят е хубав, макар и с много завои и ни отвежда до огромно сравнително равно място, из което са разхвърляни хижи и хотели.

По едно половинкилометрово отклонение изведнъж се озоваваме пред ефирна метална пирамидална конструкция, боядисана с цветовете на националното ни знаме. В средата на синджир виси изострена метална тежест с вид на изстрел с калибър 40–50 мм. Точно под него има малка метална червена топка. Цялата тази конструкция обозначава географския център на България. Оттук всички части на страната са еднакво близо/далече.

Наблизо е и хижата, която носи името на местността – „Узана”. В масивната постройка е оживено, идват групи туристи от различни краища на страната и предприемат походи – до вр. Шипка, до Бузлуджа и къде ли още не. Като цяло обаче в курортната зона туристите не са много. Виж, зимата сигурно е друго нещо, тъй като в района има няколко скиписти, оборудвани с влекове.

От „Узана” пътеки тръгват във всички посоки. Това е предимството на средищното място – маршрути много, избор на дестинации – голям.

В следващите дни се възползваме от разнообразието и правим няколко разходки и преходи. За около час-час и половина се изкачваме на вр. Исполин. Със своите 1523 м височина не е нещо особено, но пък гледката е превъзходна В далечината се вижда вр. Шипка, недалеч – вр. Оструша, а в полето долу – гр. Шипка, и по-нататък – Казанлък. В западна посока няколко редици от върхове се редуват сред морето от мъгли и облаци.

В един от дните избираме и друг популярен маршрут – до хижа „Мазалат”. С кола се придвижваме за няколко километра до хижа „Партизанска песен”. Оттам следва около 4-часов преход по разнообразен терен, през гъсти гори и открити ливади, край обширни площи с боровинки и огромни туфи нацъфтяла мащерка. Хижа „Мазалат” е разположена на открито било на 1520 м надморска височина. На връщане разстоянието се взима по-бързо – за около 3 ч.

Много маршрути има още в този красив район на Стара планина. Нека останат за следващ път, обещаваме си, докато взимаме завой след завой надолу към Габрово.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Архив

Scroll to Top