Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В опит за покоряване на тъмната страна на Луната индийски апарат се готви за кацане, а руска сонда се разби

[post-views]
В опит за покоряване на тъмната страна на Луната индийски апарат се готви за кацане, а руска сонда се разби

Индийската организация за космически изследвания разпространи нови снимки на тъмната страна на Луната. Кадрите са направени от апарата „Чандраян-3“, който се готви в сряда да кацне на южния полюс на естествения ни спътник, броени дни след като руската автоматична сонда „Луна-25“ се разби в лунната повърхност при сходен опит.

През последните дни Русия и Индия влязоха в оспорвана космическа надпевара. Кой първи ще успее да кацне на южния полюс на Луната – зона, оставаща от обратната страна на естествения спътник на Земята, в чиито тъмни кратери се предполага че има лед, който да отвори пътя към установяването на постоянна база там.

По-рано днес индийският апарат „Чандраян-3“ изпрати снимки на Луната, на които според експертите от централата в Бангалор се виждат Хумболтово море, както и кратерите Хейн и Белкович. Кадрите са направени от камерата за откриване и избягване на опасности на модула, който се подготвя за прилуняване. Мекото кацане се очаква в следобедните часове на 23 август, а целевата зона съвпада с мястото, където днес трябваше да се позиционира претърпялата авария руска станция „Луна-25“.

В неделя от Роскосмос съобщиха, че са загубили контакт с апарата, след като той излязъл от контрол, поел в неочаквана орбита и е унищожен при сблъсък с лунната повърхност. Мисията на „Луна-25“ трябваше да върне Москва в лунната надпревара след близо 50 години, но провалът ѝ сложи край на руските надежди, а специална междуведомствена комисия се зае да разследва причините за инцидента.

Най-ново

Единична публикация

Избрани