Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания заяви, че руски свръхзвуков бомбардировач вероятно е бил унищожен при атака с дрон

[post-views]
Великобритания заяви, че руски свръхзвуков бомбардировач вероятно е бил унищожен при атака с дрон

Британското военно разузнаване днес заяви, че при нападение с дрон срещу летище дълбоко в територията на Русия, за което Москва обвини Украйна, е много вероятно да е бил унищожен стратегически свръхзвуков бомбардировач с голям обсег Ту-22М3, предаде Ройтерс.

Киев, който вчера заяви, че е атакувал и друго руско военно летище, твърди, че Русия използва бомбардировачи Ту-22М3 срещу цели в Украйна. Западни военни експерти смятат, че Русия разполага с около 60 такива самолета.

Миналата събота руското министерство на отбраната съобщи, че военното летище в Новгородска област, където са разположени този тип самолети, е било атакувано от украински дрон и един самолет е бил повреден. Ведомството не даде повече подробности.

Ройтерс отбелязва, че засега не е успяла да потвърди достоверността на британското твърдение за естеството и размера на щетите, но, ако то бъде потвърдено, това би подчертало уязвимостта на атаки с дронове на високотехнологичните самолети, на които Москва разчита в значителна степен при военната си кампания.

Засега няма коментар от страна на Украйна, която рядко поема публично отговорност за атаки в окупирана от Русия територия или във вътрешността на Русия, въпреки че е заявявала, че ще направи всичко възможно за подкопаване на руските военни способности.

Русия, която е обозначила Великобритания като враждебна страна заради нейната военна и финансова помощ за Украйна, не е коментирала оценката на британското разузнаване.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани