Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна многонационалното военно учение „AGILE SPIRIT 2023” в Грузия с българско участие

[post-views]
Започна многонационалното военно учение „AGILE SPIRIT 2023” в Грузия с българско участие

Многонационалното военно учение „AGILE SPIRIT 2023” бе тържествено открито вчера, 21 август, в района на Националния военен център за подготовка „Крътсаниси” в Грузия. В него участват над 3500 военнослужещи и цивилни служители от 25 държави и военни структури, включително и от Република България. От българска страна участва един лекопехотен взвод от 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово.

„AGILE SPIRIT 2023” включва компютърно-подпомагано командно-щабно учение с учебен щаб на многонационална бригада и батальонни тактически учения, които ще се проведат на полигони в Грузия до 1 септември 2023 г. „AGILE SPIRIT 2023” е тактическо учение планирано и провеждано от командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа и Африка, съвместно с въоръжените сили на Грузия и формирования от страни членки и партньори на НАТО. Целта е да се повиши оперативната съвместимост и да се усъвършенстват оперативните способности на участващите сили по време на планирането и провеждането на операции в многонационална среда, както и да се допринесе за поддържането на стабилна и сигурна среда в Черноморския регион.

Започна многонационалното военно учение „AGILE SPIRIT 2023” в Грузия с българско участие

Ученията „AGILE SPIRIT” се провеждат ежегодно от 2011 г., като от 2015 г. насам, заедно с грузинските и американските въоръжени сили, в него участват и военнослужещи от различни страни членки и партньори на Алианса, включително и България.

Източник: landforce.armf.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани