Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Невинни жертви на глобалното затопляне – императорскитe пингвини са застрашени от изчезване

[post-views]
Невинни жертви на глобалното затопляне – императорскитe пингвини са застрашени от изчезване

Императорският пингвин е застрашен от изчезване. Малките пингвинчета са първите жертви на топенето на ледовете на Антарктида, като видът отбеляза безпрецедентни проблеми с размножаването си.

Императорският пингвин може да се окаже първият полярен вид, изчезнал заради глобалното затопляне. Загубите на ледените шапки в Антарктида са пагубни за вида, посочват учените и допълват, че цели региони на ледения континент са изчезнали през миналата година. На места край Южния полюс загубата на лед е 100% и в резултат на това малките на четири от всеки пет колонии измират.

За размножаването си императорските пингвини зависят от стабилен морски лед, който е здраво прикрепен към брега през по-голямата част от годината, но сателитни снимки показват мащабна загуба на този лед в районите, избирани обикновено за снасяне и мътене. Така пилетата се оказват в ледения океан много по-рано от предвиденото и далеч преди да развият водоустойчиви пера, което им коства живота. Те се давят или измръзват, просто защото телата им не са готови да се справят с тежките условия.

Според учените са загинали хиляди малки, а прогнозите са, че до края на века над 90% от колониите на императорския пингвин ще бъдат почти изчезнали.

Най-ново

Единична публикация

Избрани