Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови удари с дронове си размениха Киев и Москва, според САЩ контраофанзивата е по-бавна от планираното

[post-views]
Нови удари с дронове си размениха Киев и Москва, според САЩ контраофанзивата е по-бавна от планираното

Въпреки че има успехи, украинската контраофанзива се развива „кърваво, бавно и продължително“, обобщи ситуацията на фронта председателят на Съвета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили, цитиран от УНИАН, като подчерта, че скоростта на настъплението е по-ниска от планираната. На този фон Вашнгтон обяви, че през септември започва да обучава украински пилоти за F-16, а Норвегия се присъедини към Нидерландия и Дания в предоставянето на изтребители на Киев.

Ген. Марк Мили коментира, че украинците на фронта се изправят срещу значителни руски сили, които са имали много дълго време да се позиционират и да изградят сложен отбранителен комплекс от минни полета и противотанкови заграждения. Украинската армия все още разполага с огромна бойна мощ, но още е твърде рано да се каже дали контранастъплението ще се увенчае с успех, допълни председателят на Съвета на началник-щабовете на Американските въоръжени сили.

Според ген. Мили интензивното обучение, което са получили украинските военнослужещи е укрепило значително техните способности, но до постигането на победа е необходимо още време.

На свой ред ръководителят на руското външно разузнаване Сергей Наришкин заяви, че провалът на украинската офанзива е очевиден, предадоха световните агенции, позовавайки се на държавните медии в Москва.

През изминалата нощ руските сили извършиха от Азовско и Черно море удари срещу Украйна с ракети с въздушно и морско базиране. Всичките пет вражески летящи обекта са унищожени, съобщиха от комндването на Украинските ВВС. Според сводката става дума за по две авиационни ракети Х-59 и крилати ракети „Калибър“, ликвидирани в Одеската област, както и един дрон-камикадзе „Шахед“, свален над Днипропетровск.

Руската противовъздушна отбрана  и силите за радиоелектронна борба пък са унищожили 42 украински дрона над Крим и една ракета над Калужка област край Москва, се казва в изявление на Министерството на отбраната на Русия.

По-рано пък двете големи летища в руската столица – „Внуково“ и „Домодедово“ временно спряха работа. Полетите над Москва бяха преустановени заради опасност от въздушна атака, а местни жители свидетелстваха в социалните мрежи за няколко експлозии.

Най-ново

Единична публикация

Избрани